13 millió eurót adományozott a magyar származású zsidó férfi Izraelnek

A magyar származású Nicolas Beauman 2009-ben halt meg 97 évesen, és 13 millió eurót hagyott Izrael államára azzal kitétellel, hogy a pénzt olyan családok megsegítésére kell fordítani, akik elvesztették a rokonaikat.

A magyar származású francia-zsidó férfi 10 éve halt meg, gyermekei nem voltak, és szokatlan végrendeletet hagyott maga után. 13 millió eurós vagyonát Izrael államának adományozta azzal, hogy ezt az összeget a gyászoló családok támogatására kell fordítaniuk.

Nicolas Beauman Magyarországon született 1912-ben, de szinte semmit nem tudni arról, hol volt a férfi a holokauszt alatt, mikor költözött Franciaországba és hogy lett belőle gazdag ember.

Josef Kohen meggyilkolt izraeli katonát gyászoló rokonok és katonatársak a férfi tavaly decemberi temetésén, Jeruzsálemben

Tíz év kellett ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos összes hivatalos papírmunka elkészüljön, de a pénz most már Izraelben van, és a végrendeletnek megfelelően fogják felhasználni, jelentették be május 9-én, a ka Jom Hazikaron napján.

„A rokonaikat gyászoló családok jogai és pozíciója nincs teljesen meghatározva, és nem kapnak teljes mértékű támogatást Izrael államától”, mondta a pénz felett rendelkező Igazságügyi Minisztérium és a KKL-JNF nevű szervezet. Most azon dolgoznak a szakemberek, hogy tiszták legyenek a támogatás elnyerésének kritériumai.

A KKL-JNF elnöke, Daniel Atar elmondta: „A világ különböző tájain élő zsidóság erejét jól mutatja az, hogy vannak olyan zsidók, akik az életük során szerzett vagyonukat Izrael államára hagyják. És azt is jól példázza, hogy milyen fontos a diaszpóra számára Izrael.”

Az eredeti cikk itt olvasható:

http://jewishnews.timesofisrael.com/jewish-widower-who-died-10-years-ago-leaves-millions-to-israels-bereaved

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp