Nobel-díjas izraeli tudós Budapesten kapott elismerést

A díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közösen adta át.

Neumann János-díjat kapott Daniel Shechtman, izraeli tudós, a Technion anyagtudományi professzora, az amerikai Ames Laboratory kutatója, az Iowa State University vendégprofesszora Budapesten.

Daniel Shechtman professzor a kvázikristályok felfedezéséért kapott kémiai Nobel-díjat 2011-ben.

Daniel Shechtman

Dan Shechtman professzor elmondta: Neumann János a tudomány és matematika kiemelkedő alakja volt, nagyon nagy megtiszteltetés az ő nevét viselő díjat átvenni. A díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közösen adta át.

A kvázikristály átmenet a kristályos szerkezetű anyagok és az amorf (üvegszerű, nem kristályos szerkezetű) anyagok között. Fizikailag a kristályokhoz hasonló elrendeződést mutat, de nincsen olyan elemi cella, amelyből teljesen kirakhatóak lennének. Shechtman professzor kutatásai 1982-ben kezdődtek, amikor az amerikai szabványügyi iroda (U.S. National Bureau of Standards) munkatársa volt. Első felfedezése az ikozaéder fázis volt, ami új területeket nyitott meg a kvázikristályok kutatása területén.

A kvázikristály legalább két elemi cella nemperiodikus ismétlődése

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp