Bécs: horogkereszttel torzították el holokauszt túlélők fotóit

A helyi zsidó közösség szerint a vandalizmus támadás egész Ausztria ellen. A rendőrség nyomozást indított és elítéli az antiszemita cselekedetet.

Holokauszt fotóit állították ki Bécs egyik központi helyen található utcáján, és a fotókon szereplő arcokra ismeretlenek horogkeresztet rajzoltak. A helyi zsidó vezetők és a politikusok elítélték az akciót.

Luigi Toscano német-olasz származású fotós képeit állították ki nemrég az osztrák fővárosban, a Ringstrassén. A kiállítást szervező ESRA nevű csoport vette észre, hogy számos képre horogkeresztet és más graffitiket rajzoltak kedden. A Ringstrasse Bécs belvárosának forgalmas körútja. Május 7-én az ESRA jelentette, hogy néhány portrét összevagdostak.

Sebastian Kurz kancellár Twitter üzenetben jelentette be, hogy elítéli az antiszemita akciót, és alapos vizsgálatot kezdeményezett.

Ausztria zsidó közösségének vezetője, Oskar Deutsch azt mondta, hogy a rongálás támadás egész Ausztria ellen.

Ausztriában emelkedtek az antiszemita bűncselekmények az elmúlt években, és ezzel párhuzamosan nőtt a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPOe) támogatottsága, amely koalciós partner lett Kurz kormányában a 2017-es választások után.

Az Osztrák Szabadságpártot a nácik alapították az 1950-es években, és vezetője, Heinz-Christian Strache szombaton lemondott, miután egy rejtett kamera rögzítette, hogy közbeszerzési győzelmeket ígért orosz üzletembereknek azért cserébe, ha megveszik a legnagyobb osztrák bulvárlapot a pártjának.

A botrány nyomán Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök hétfőn felmentette tisztségükből az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minisztereit a külügyminiszter, Karin Kneissl kivételével, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Vienna: Photos of Holocaust survivors defaced with swastikas

Photos of Holocaust survivors exhibited on a central Vienna street have been defaced with swastikas, drawing condemnation from political and Jewish leaders. Broadcaster ORF reported Wednesday that ESRA, a group that brought the work by German-Italian photographer Luigi Toscano to the Austrian capital, said several photos were daubed with swastikas and other graffiti on Tuesday.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp