Mi a zsidós a Trónok harcában?

Már teljes egészében megnézhető az HBO-n a Trónok harca záró évada, amely milliókat ültetett a tévé elé annak ellenére, hogy az utolsó széria sok kritikát is kapott. Íme néhány dolog, amitől a sorozatnak köze van a zsidókhoz.

Ha ismered az izraeli történelmet és otthon vagy Westerosban is, akkor talán feltűnt, hogy a legokosabb karakterek bölcsességei valahonnan ismerősen csengenek…

„Ha békét akarsz teremteni, ne a barátaiddal, hanem az ellenségeiddel beszélgess”, mondta Moshe Dayan, az IDF legendás főparancsnoka. A filmben pedig így szól Tyrion Lannister: „Békét az ellenségeinkkel kötünk, nem a barátainkkal.”

Moshe Dayan

„Kicsi, de erős nép vagyunk”, mondta másutt Dayan. „Kicsi, de annál büszkébb uralkodóház vagyunk”, visszhangozta a filmben Lyanna Mormont.

„Nem érdekes, mit mond a világ Izraelről, hogy másutt mit gondolnak rólunk” jelentette ki annak idején David Ben-Gurion. „Az emberek mindenfélét mondanak majd… hadd mondják. Ők olyan jelentéktelenek, hogy szinte nem is látom őket. Csak azt látom, ami számít”, jelentette ki Cersei Lannister.

„Lenni vagy nem lenni nem kompromisszum kérdése. Vagy létezel vagy nem. Ha sárkány vagy, légy sárkány” Valami ilyesmit mondott Olenne Tyrell a filmben, ami Golda Meir persze nem a sárkányok vonatkozásában tett gondolatait visszhangozza.

 

A sorozat alkotói között is sok zsidót találunk

Az Emmy-díjas alkotók, David Benioff és D.B. Weiss mindketten zsidók. Ők írták a sorozat legtöbb epizódját, és zsebeltek be számtalan díjat.

Weiss (balra) és Benioff

Szintén zsidó származású George R. R. Martin, a film alapjául szolgáló könyv szerzője. Legalábbis erről nyilatkozott nemrég a PBS celeb műsorban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp