Megújul a szombathelyi holokauszt-emlékmű

A szombathelyi zsinagóga mellett 1946-ban emelt emlékmű állapota mára súlyosan megromlott, ezért a helyi zsidó hitközség az önkormányzat segítségével újjáépíti.

Megkezdődtek a szombathelyi holokauszt-emlékmű megújítási munkálatai, vette észre a nyugat.hu. A lap megkereste Szombathelyi Zsidó Hitközséget, amely alelnöke, Sugár Judit közölte, hogy a munkálatokra azért volt szükség, mert a 1946. július 7-én felállított emlékmű talpazata teljesen felázott, emiatt pedig elkezdett dőlni az építmény.

A szombathelyi holokauszt-emlékmű (Fotó: Google Maps)

A felújítás közel nyolc millió forintba kerül. Mivel azonban a hitközségnek nem álltak rendelkezésére a megfelelő források a munkálatok megkezdéséhez, így az önkormányzathoz fordultak, hogy támogassák az emlékmű újjáépítését. A városvezetés megszavazta a munkálatok finanszírozását, így el is kezdődhetett a felújítás, amely várhatóan a július 7-i holokauszt-megemlékezésre el is fog készülni. 

Nemrég itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy tavaly decemberben ismeretlen tettesek ellopták az emlékművön található menórát. Ezt néhány hónappal később közösségi összefogással sikerült pótolni. Ezt az új menórát majd a felújítást követően megrendezésre kerülő július 7-i holokauszt-megemlékezésen tervezik felavatni.

Közösségi összefogással kerül új menóra a megrongált szombathelyi zsidó emlékműre – Kibic Magazin

A régi menórát december végén lopták el a szombathelyi holokauszt emlékműről, amely 4000 helyi zsidó emlékét őrzi. Most a Hunyadi téri Zsinagógától kaptak új, saját tervezésű menórát, akik így akartak jó példát mutatni önkéntességben, gyorsaságban, hatékonyságban. Tavaly december végén tűnt el a régi menóra Szombathelyről, amely évtizedek óta a Rákóczi út és Batthyány tér sarkán, a volt zsinagóga előtti holokauszt emlékműnél állt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp