Zsidó családok tették naggyá a század elején a most leégett békéscsabai malmot

Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán. A malomban 1915-ben már pusztított tűz. Akkoriban a zsidó Rosenthal Márton tulajdonában volt az üzem, és az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között tartották számon.

A belvárosban található malomépület délután 5 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek. Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet és mind a hat szint födémszerkezete beszakadt. A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre. Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.

Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti zsidó kereskedő bérelte.

Deutsch Bernát portréja · MILEV

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményének adatbázisa.

1872-ben jutott Rosenthal Márton szintén zsidó származású gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.

A régi malomban azonnal két gőzgépet építettek, melyekkel naponta 16 vagon finomlisztet állítottak elő. A család vállalkozása gyorsan túllépett a kisipari kereteken, folyamatos volt a korszerűsítés, míg végül a Rosenthal Gőzmalom Rt. lett a környék legmodernebb malomipari üzeme. A fejlődést egy 1915-ös tűzeset, majd az első világháború megrekesztette, a harmincas években pedig áttelepült a család Párizsba, ott folytatták a vállalkozásukat, így ők nem váltak holokauszt áldozattá.

A malom történetéről itt olvashat bővebben:

http://csabaihazak.blog.hu/2015/06/11/istvan_malom

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp