Az izraeli főrabbi szerint nem jó ötlet tüzet rakni lag baomer alkalmából

Ma este köszönt be a lag baomer nevű ünnep, amikor a hagyomány szerint hatalmas tüzeket raknak a vallásos zsidók szerte a világon. Az izraeli főrabbi szerint azonban erre nincs semmiféle előírás, és abba kéne hagyni a veszélyes és szennyező máglyák gyújtását.

A lag baomer, a peszach és a savuot közötti omerszámlálás 33. napja. Ezen a napon a hagyomány szerint véget ért az a pestisjárvány, ami Akiva rabbi követőit sújtotta az omerszámlálás idején, így aztán ekkor befejeződik az ehhez köthető gyászidőszak is. Az ünnep másik alkalma a híres Simon bar Jocháj rabbira való emlékezés, a kabbalizmus alapművének, a Zohár című könyvnek a szerzője ugyanis szintén ezen a napon halt meg.

Lag baomer

Az lag baomer idején elterjedt egyik szokás szerint hatalmas máglyákat raknak, és a nagy tüzek körül ünneplik meg a gyász időszak végét, illetve emlékeznek meg a rabbiról. A tavaszi tűzrakás hagyománya valószínűleg hasonló európai, keresztény hagyományokból ered. Az utóbbi időben azonban egyre többen a szokás felhagyása mellett érvelnek, mivel a füst szennyező és egészségre ártalmas, ráadásul balesetveszélyes is egyben. Éppen tavaly történt baleset egy londoni lag baomer ünnepségen, amely 30 ember sérüléséhez vezetett.

A lag baomeri tűzrakás felhagyását szorgalmazókhoz most Izrael askenázi főrabbija, David Lau is csatlakozott. A Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy szerinte be kellene fejezni a máglyák égetését lag baomer idején, mivel ez az egészségre ártalmas és balesetveszélyes hagyomány nem szerepel a zsidó vallási törvények között a halachában, és nem számít micvának, vagyis vallási kötelezettségnek sem.

Baleset történt egy londoni lag baomer ünnepségen – Kibic Magazin

A lag baomert hagyományosan tűzgyújtással ünneplik, egy londoni szertartáson azonban berobbant a máglya, ami 30 ember sérüléséhez vezetett. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. A londoni Stamford Hillben éppen lag baomert ünnepelte a helyi zsidó közösség, amikor az erre az alakomra gyújtott máglya egyszer csak berobbant.

Lau úgy véli, Simon bar Jocháj rabbira gyertyagyújtással is lehet emlékezni, sőt eredetileg ez volt a szokás, aztán jöttek a fáklyák és végül a hatalmas máglyák. Erre azonban nincs semmi szükség az izraeli főrabbi szerint, aki azt javasolja, hogy ne gyújtsanak tüzeket lag baomer napján. Lau rabbi kiemelte, hogy Izraelben például ezen a napon nagyon száraz és forró lesz az időjárás, ami miatt komolyabb tüzek kialakulása is veszélyt jelenthet, a környezetszennyezésről már nem is beszélve.

Lau azzal próbálta meggyőzni a vallásos embereket, hogy sok kiemelkedő rabbit ismer, akik nem gyújtottak tüzet lag baomer alkalmából. Az izraeli főrabbi arra is felhívta a figyelmet, hogy a vallási törvények szerint az egészség és az élet védelme sokkal előbbre való, mint a tűzrakás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp