Egyszer volt, hol nem volt: zsidó szupersztárok Bollywoodban

A Shalom Bollywood című dokumentumfilmet 2017-ben mutatták be, és azt a témát járja körbe, hogyan kerültek zsidó lányok az indiai filmiparba egy olyan korban, amikor az indiai hindu és muszlim nők nem is álmodhattak arról, hogy a filmvászonra kerülhessenek.Danny Ben-Moshe Melbourne-ben élő filmrendező 2006-ban kapott kézhez egy cikket indiai kutatási asszisztensétől egy indiai színésznőről, aki az 1950-es, 60-as években lett híres Bollywoodban Nadira néven. Ben-Moshe megdöbbent, amikor felfedezte, hogy Nadira eredeti neve Florence Ezekiel volt és Izraelben született.

„Mindig tudtam, hogy vannak Indiában zsidók, de fogalmam sem volt, hogy léteznek indiai zsidó szupersztárok”, mesélte a filmes egy nemrég készült interjúban.

Ben-Moshe korábban sosem nézett bollywoodi filmeket, de tudta, hogy egy indiai zsidó szupersztárról érdemes lenne filmet forgatni. Ezért Indiába utazott, és kutatni kezdte a témát. A következő 10 évben számos más elfeledett zsidó sztár történetét fedezte fel. Ilyen volt például Pramila, Rose Ezra, Sulochana, vagy más néven Ruby Myers.

Sulochana igazi úttörő volt Bollywood-ban.

Ben-Moshe dokumentumfilmjét, a Shalom Bollywood-ot 2017-ben mutatták be, és azt a témát járja körbe, hogyan kerültek zsidó lányok a filmiparban egy olyan korban, amikor az indiai hindu és muszlim nők nem is álmodhattak arról, hogy a filmvászonra kerülhessenek.

India konzervatív kultúrája miatt férfiak játszották a női szerepeket Bollywood korai időszakában.

De az 1920-as években a dolgok lassan változni kezdtek, amikor Sulochana India első női szupersztárjává vált a Bombay vadmacskája című filmben, amelyben 8 különböző szerepet játszott. Ezen kívül Sulochanának volt az elsők között Rolls Royce-ja az országban.

Rose Ezrához hasonlóan – aki Miss Rose néven vált ismertté a filmekben – Sulochana is a kozmopolita bagdadi zsidó közösségből származott, amelynek a gyökerei a 18-dik századig nyúltak vissza. Rose unokatestvére, Esther Abraham szintén csatlakozott a filmiparhoz, és Pramila néven lett sztár.

Az 1930-as, 40-es években ezek a nők újradefiniálták az indiai mozit és központi figurái lettek az indiai éjszakai életnek.

Ben-Moshe filmje bemutatja, hogy India 1947-es függetlenné válása hozta el a filmipar aranykorát az országban. Egy 1952-es sikerfilm, az Aan új zsidó sztárt, Nadirát tette naggyá, aki innentől kezdve a vampok vampjaként definiálta önmagát. Ő volt a rosszlány fantasztikus ruhakölteményekben, cigarettával a kezében. Az 1950-es években vált híressé Dávid nagybácsi is (David Abraham), aki ügyvédből lett film legenda, és több mint 100 filmben játszott.

Nadira

A sztárok történeteit rokonok mesélik el a filmben, és Ben-Moshe elmondása szerint évekig tartott, mire megtalálta a hozzátartozókat, illetve, amíg eredeti felvételekhez jutott a színészóriásokról. Az indiai hivatalos intézmények ugyanis nem voltak segítőkészek, illetve kenőpénzt kértek cserébe a segítségért.

Mindazonáltal a filmben látható néhány lenyűgöző fekete-fehér felvétel az aranykorból. És arra is magyarázatot kapunk, hogy miért ért véget ez az időszak az 1960-as és 70-es években, amikor Bollywood már más indiai nők számára is vonzó karrier lehetőséggé vált. Óriási lett a verseny, a zsidó színésznők kezdtek kiöregedni, és kevésbé keresték már őket a filmgyártók. Sulochana és Rose az 1980-as, 90-es években halt meg, de addigra a nevük már teljesen feledésbe merült egy olyan szakmában, amelyet annak idején ők reformáltak meg. A zsidó közösség egyre kisebb lett, és emigrált Indiából.

Mára teljesen elveszett a kapcsolat a zsidóság és Bollywood között. Ez egy kivételes pillanat volt, ami semmilyen más időszakban nem következhetett volna be. A modern Bollywood telis-tele van női szupersztárokkal, de a zsidó sztárok korszaka már a múlté.

Az eredeti cikk itt olvasható:

The Jewish superstars who once ruled Bollywood

In 2006, the Melbourne-based documentary filmmaker Danny Ben-Moshe was given a newspaper clipping by his Indian research assistant. Spotted by the girl’s father, who knew Ben-Moshe was Jewish, it was an obituary for a veteran Indian actress who had made her name playing the vamp in Bollywood movies of the 1950s and 1960s.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp