Egyszer volt, hol nem volt: zsidó szupersztárok Bollywoodban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Shalom Bollywood című dokumentumfilmet 2017-ben mutatták be, és azt a témát járja körbe, hogyan kerültek zsidó lányok az indiai filmiparba egy olyan korban, amikor az indiai hindu és muszlim nők nem is álmodhattak arról, hogy a filmvászonra kerülhessenek.Danny Ben-Moshe Melbourne-ben élő filmrendező 2006-ban kapott kézhez egy cikket indiai kutatási asszisztensétől egy indiai színésznőről, aki az 1950-es, 60-as években lett híres Bollywoodban Nadira néven. Ben-Moshe megdöbbent, amikor felfedezte, hogy Nadira eredeti neve Florence Ezekiel volt és Izraelben született.

„Mindig tudtam, hogy vannak Indiában zsidók, de fogalmam sem volt, hogy léteznek indiai zsidó szupersztárok”, mesélte a filmes egy nemrég készült interjúban.

Ben-Moshe korábban sosem nézett bollywoodi filmeket, de tudta, hogy egy indiai zsidó szupersztárról érdemes lenne filmet forgatni. Ezért Indiába utazott, és kutatni kezdte a témát. A következő 10 évben számos más elfeledett zsidó sztár történetét fedezte fel. Ilyen volt például Pramila, Rose Ezra, Sulochana, vagy más néven Ruby Myers.

Sulochana igazi úttörő volt Bollywood-ban.

Ben-Moshe dokumentumfilmjét, a Shalom Bollywood-ot 2017-ben mutatták be, és azt a témát járja körbe, hogyan kerültek zsidó lányok a filmiparban egy olyan korban, amikor az indiai hindu és muszlim nők nem is álmodhattak arról, hogy a filmvászonra kerülhessenek.

India konzervatív kultúrája miatt férfiak játszották a női szerepeket Bollywood korai időszakában.

De az 1920-as években a dolgok lassan változni kezdtek, amikor Sulochana India első női szupersztárjává vált a Bombay vadmacskája című filmben, amelyben 8 különböző szerepet játszott. Ezen kívül Sulochanának volt az elsők között Rolls Royce-ja az országban.

Rose Ezrához hasonlóan – aki Miss Rose néven vált ismertté a filmekben – Sulochana is a kozmopolita bagdadi zsidó közösségből származott, amelynek a gyökerei a 18-dik századig nyúltak vissza. Rose unokatestvére, Esther Abraham szintén csatlakozott a filmiparhoz, és Pramila néven lett sztár.

Az 1930-as, 40-es években ezek a nők újradefiniálták az indiai mozit és központi figurái lettek az indiai éjszakai életnek.

Ben-Moshe filmje bemutatja, hogy India 1947-es függetlenné válása hozta el a filmipar aranykorát az országban. Egy 1952-es sikerfilm, az Aan új zsidó sztárt, Nadirát tette naggyá, aki innentől kezdve a vampok vampjaként definiálta önmagát. Ő volt a rosszlány fantasztikus ruhakölteményekben, cigarettával a kezében. Az 1950-es években vált híressé Dávid nagybácsi is (David Abraham), aki ügyvédből lett film legenda, és több mint 100 filmben játszott.

Nadira

A sztárok történeteit rokonok mesélik el a filmben, és Ben-Moshe elmondása szerint évekig tartott, mire megtalálta a hozzátartozókat, illetve, amíg eredeti felvételekhez jutott a színészóriásokról. Az indiai hivatalos intézmények ugyanis nem voltak segítőkészek, illetve kenőpénzt kértek cserébe a segítségért.

Mindazonáltal a filmben látható néhány lenyűgöző fekete-fehér felvétel az aranykorból. És arra is magyarázatot kapunk, hogy miért ért véget ez az időszak az 1960-as és 70-es években, amikor Bollywood már más indiai nők számára is vonzó karrier lehetőséggé vált. Óriási lett a verseny, a zsidó színésznők kezdtek kiöregedni, és kevésbé keresték már őket a filmgyártók. Sulochana és Rose az 1980-as, 90-es években halt meg, de addigra a nevük már teljesen feledésbe merült egy olyan szakmában, amelyet annak idején ők reformáltak meg. A zsidó közösség egyre kisebb lett, és emigrált Indiából.

Mára teljesen elveszett a kapcsolat a zsidóság és Bollywood között. Ez egy kivételes pillanat volt, ami semmilyen más időszakban nem következhetett volna be. A modern Bollywood telis-tele van női szupersztárokkal, de a zsidó sztárok korszaka már a múlté.

Az eredeti cikk itt olvasható:

The Jewish superstars who once ruled Bollywood

In 2006, the Melbourne-based documentary filmmaker Danny Ben-Moshe was given a newspaper clipping by his Indian research assistant. Spotted by the girl’s father, who knew Ben-Moshe was Jewish, it was an obituary for a veteran Indian actress who had made her name playing the vamp in Bollywood movies of the 1950s and 1960s.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp