Az EKG zsidó származású feltalálójára emlékszik ma a Google

A Google keresője a mai napon 159 évvel ezelőtt született holland orvos, Willem Einthoven előtt tiszteleg. A zsidó felmenőkkel is rendelkező tudós az EKG felfedezéséért 1924-ben Nobel-díjat kapott.

A Google keresőjének főoldalán látható animáció Willem Einthoven holland orvost és az általa kifejlesztett elektrokardiográfia (EKG) készüléket ábrázolja. Az EKG egy non-invazív diagnosztikai eljárás, amely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Az általa kifejlesztett EKG ugyan nagy előrelépést jelentett a szív elektromos aktivitásának vizsgálatában, de a mai fogalmak szerint meglehetősen kényelmetlen volt használni. A páciens lábát sóoldatba merítették és a 270 kilós készülék működtetéséhez öt személyre volt szükség. Einthoven mindenesetre az elektrokardiográfiát hosszas munkával használható diagnosztikus eszközzé tette.

Willem Einthoven

Willem Einthoven 1860. május 21-én született Semarang városában, az akkor holland gyarmat Jáván. Családjának zsidó ősei még a 15. században menekültek Hollandiába a spanyol inkvizíció elől. A tudományon kívül a 19. század második felében kibontakozó testedzési mozgalomnak is lelkes híve volt. Hosszas betegséget követően 1927. szeptember 27-én gyomorrákban halt meg a dél-hollandiai Leidenben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp