Kipát tartott egy lengyel politikus a vele vitázó államtitkár feje főlé

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A szélsőjobbos Berkowicz azért tartott hagyományos zsidó fejfedőt vitapartnere feje fölé, mert a kormánypárt szerinte behódol a zsidóknak. A holokauszt áldozatainak kárpótlási ügye lépett újabb szintet Lengyelországban.

Konrad Berkowicz a szélsőjobboldali lengyel Korwin párt politikusa egy tévévitában tartott egy kipát Anna Krupka kormánypárti képviselő, sport és kulturális államtitkár feje fölé. A zsidó fejfedő azért került elő a vitában, mert a szélsőjobbosok szerint a kormánypárt térdre ereszkedik a zsidók előtt és pénzért kiárusítja az országot.

Lengyelországban éppen nagy viták folynak a holokauszt áldozatainak kárpótlása ügyében, ami komoly feszültséget okoz Izrael és Lengyelország amúgy sem felhőtlen viszonyában is. A lengyel kormány ugyanis elzárkózik a magánszemélyek kárpótlásától és kizárólag a zsidó intézmények tulajdonának visszaszolgáltatásáról hajlandó tárgyalni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ezt azzal magyarázza, hogy mivel szerinte a lengyelek voltak II. világháború legnagyobb áldozatai, ezért aztán nem kötelesek senkinek kárpótlást fizetni. Legutóbb Morawiecki arról beszélt, hogy egyenértékű lenne Hitler győzelmével az, ha Lengyelországnak bárkit is kárpótolnia kellene.

A lengyelek voltak a II. világháború legnagyobb áldozatai a lengyel miniszterelnök szerint – Kibic Magazin

Kárpótlási viták kapcsán merültek fel ismét a lengyelek II. világháborúban elszenvedett sérelmei. Morawiecki szerint a lengyeleket érte a legnagyobb veszteség, ezért nem foglalkoznak a zsidó magánszemélyek kompenzálásával. Lengyelország nem kárpótol magánszemélyeket a II. világháború idején elvesztett vagyona miatt, mivel a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy Pultuskban tartott hazafias pikniken.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp