Kipát tartott egy lengyel politikus a vele vitázó államtitkár feje főlé

A szélsőjobbos Berkowicz azért tartott hagyományos zsidó fejfedőt vitapartnere feje fölé, mert a kormánypárt szerinte behódol a zsidóknak. A holokauszt áldozatainak kárpótlási ügye lépett újabb szintet Lengyelországban.

Konrad Berkowicz a szélsőjobboldali lengyel Korwin párt politikusa egy tévévitában tartott egy kipát Anna Krupka kormánypárti képviselő, sport és kulturális államtitkár feje fölé. A zsidó fejfedő azért került elő a vitában, mert a szélsőjobbosok szerint a kormánypárt térdre ereszkedik a zsidók előtt és pénzért kiárusítja az országot.

Lengyelországban éppen nagy viták folynak a holokauszt áldozatainak kárpótlása ügyében, ami komoly feszültséget okoz Izrael és Lengyelország amúgy sem felhőtlen viszonyában is. A lengyel kormány ugyanis elzárkózik a magánszemélyek kárpótlásától és kizárólag a zsidó intézmények tulajdonának visszaszolgáltatásáról hajlandó tárgyalni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ezt azzal magyarázza, hogy mivel szerinte a lengyelek voltak II. világháború legnagyobb áldozatai, ezért aztán nem kötelesek senkinek kárpótlást fizetni. Legutóbb Morawiecki arról beszélt, hogy egyenértékű lenne Hitler győzelmével az, ha Lengyelországnak bárkit is kárpótolnia kellene.

A lengyelek voltak a II. világháború legnagyobb áldozatai a lengyel miniszterelnök szerint – Kibic Magazin

Kárpótlási viták kapcsán merültek fel ismét a lengyelek II. világháborúban elszenvedett sérelmei. Morawiecki szerint a lengyeleket érte a legnagyobb veszteség, ezért nem foglalkoznak a zsidó magánszemélyek kompenzálásával. Lengyelország nem kárpótol magánszemélyeket a II. világháború idején elvesztett vagyona miatt, mivel a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy Pultuskban tartott hazafias pikniken.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp