Eurovízió: Hollandia győzött, az izlandiak provokáltak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Visszhangot váltott ki az izlandi fellépő palesztinpárti performansza, ami azonban egyesek szerint az egyetlen értékelhető produkció volt a gálán.

Szombaton lezárult a Tel-Avivban rendezett 64. Eurovíziós Dalfesztivál, amelyet a holland Duncan Laurence nyert Arcade című dalával.

A látványos showműsorban több eurovíziós győztes színpadra állt, a tavalyi nyertes, Netta új számával szórakoztatta a nézőket és még Madonna is fellépett, két dalát adta elő.

A kalóznak öltözött Madonna fellépése ellentétes érzéseket is kelthetett az izraeliekben, ugyanis Future című dalának előadásakor két táncos kísérője kéz a kézben elhagyta a színpadot, hátukon egy izraeli és egy palesztin zászlóval.

Visszhangot váltott ki a magyar nézők között is az izlandi résztvevő fellépése. A zenekar palesztinpárt performansszal rukkolt el.

Gordon Gábor az Élet menete magyarországi vezetője egy Facebook bejegyzést tett közzé ezzel kapcsolatban.

„Szégyen, hogy ezzel így megsértették ennek a fantasztikus műsornak, gálának a szépségét ahol megmutatta Izrael és az Eurovízió összes tisztségviselője, hogy a zene a politikán és a rasszizmuson és mindenfajta gyűlölködésen felül áll és felül is kell állnia!”, írta a posztban.

Többek között Novák Attila és Schönberger Ádám válaszolt a véleményre.

Novák szerint „ezt az egész Eurovíziós őrületet nem kéne annyira komolyan venni. BDS nem jó, de Izrael van olyan erős, hogy magasról tehet az egész izlandi produkcióra.”

Schönberger Ádám pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy az izlandi produkció volt az egyetlen érdekesnek nevezhető előadás. „Másrészt miért ne lehetne politikai véleménye. attól mert nem egyezik a miénkkel. Nem bojkottálták az eseményt, nem éltették a Hamaszt, egyszerűen felmutattak egy palesztin zászlót”, írja.

Az üggyel kapcsolatban Radnóti Zoltán is megjelentetett egy blogbejegyzést.

Bejegyzés hirtelen felindulásból, amiben találkozik a BDSM mozgalom a palesztin zászlóval ” Zolirabbi

Ez kép lett az izlandi együttes búcsú – záróképe a 2019. évi tel-avivi Eurovison fesztiválon. Látszik, nagyon készültek a pillanatra… A zászlót megvették, becsempészték, majd a kamerát kivárva kifeszítették, hogy lássa ország és világ, hogy ők még az ördög barlangjában is tudnak angyalok maradni.

Az esemény érdekessége volt még, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál nem hivatalos himnuszát Izraeli mesterséges intelligencia írta

Az Oracle AI és gépi tanulási technológiája írta azt a duettet, amely egy kiábrándult szerelem történetét meséli el Izhar Cohen (Izrael első Eurovíziós nyertese) és egy számítógép között. A dalt egy számítógép komponálta Izhar Cohen énekhangján.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Hollandiában lesz az esemény.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp