Köpködésig fajult a lengyelek és Izrael közötti feszültség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy izraeli férfi leköpte Lengyelország nagykövetét, a lengyel miniszterelnök pedig rasszizmust kiáltott. Ezzel csak tovább romlottak az eddig sem felhőtlen lengyel-izraeli kapcsolatok.

Vádat emeltek Izraelben a férfi ellen, aki két nappal korábban leköpte és szidalmazta Lengyelország izraeli nagykövetét, tovább nehezítve ezzel a két ország amúgy sem feszültségmentes viszonyát. A 67 éves Erik Ledermannak tettlegesség és fenyegetés bűncselekménye miatt kell felelnie a tel-avivi magisztrátusi bíróságon.

A lengyelek nem tárgyalnak a zsidó kárpótlásról – Kibic Magazin

Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség fogadását, mert a zsidók vagyonának visszaszolgáltatásáról akartak tárgyalni. A lengyel külügyminisztérium azt követően törölte az izraeli szociális, illetve külügyminisztériumi tisztségviselőinek hétfőre tervezett varsói látogatását, hogy több ezer lengyel tiltakozott az ellen, hogy kárpótlást juttassanak a holokauszt alatt vagy után családi tulajdonuktól megfosztott zsidóknak.

A rendőrség szerint a vádlott rácsapott a Marek Magierowski nagykövetet szállító gépkocsi tetejére, majd kinyitotta a kocsi egyik hátsó ajtaját, és kétszer leköpte a bent ülő lengyel diplomatát. Ezeket a bűncselekményeket az izraeli büntető törvénykönyv öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Lederman bocsánatot kért, s azzal mentegetőzött, hogy az autó rádudált, és ő nem tudta, hogy a nagykövet ül benne. Elmondása szerint azért ment a lengyel nagykövetségre, hogy kártérítésért folyamodjon a holokauszt által érintett családja számára, de elutasították. Azt állította, hogy a követség egyik munkatársa antiszemita szitokszót használt a képviselet épületében. Magierowski cáfolta, hogy a követség személyzetéből bárki is nem megfelelő viselkedést tanúsított vagy sértő nyelvezetet használt volna.

Az incidens Lengyelországban nagy felháborodást keltett, bekérették a külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet, és az ügy tisztázását kérték, valamint az Izraelben akkreditált lengyel diplomaták számára a nemzetközi egyezményeknek megfelelő védelmet. Elítélte, rasszista és kirekesztő jellegűnek minősítette az incidenst Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, de megdöbbenésének adott hangot az izraeli külügyi tárca is.

Elmarad a jeruzsálemi V4-csúcs az Izrael és Lengyelország közötti feszültség miatt – Kibic Magazin

A lengyelek megsértődtek az izraeli miniszterelnök és a külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentései miatt, ezért nem képviselteik magukat a jeruzsálemi csúcstalálkozón. Amit így már nem tartanak meg. Orbán Viktor ugyan már megérkezett Izraelbe, de a visegrádi országok Jeruzsálembe tervezett csúcstalálkozóját Lengyelország távolmaradása miatt mégsem fogják megtartani.

A lengyel-izraeli kapcsolatok nem felhőtlenek. Varsó a hét elején lemondta egy izraeli küldöttség látogatását, miután kiderült, hogy abban a második világháborús kártérítéssel foglalkozó szakértők is helyet kaptak. A kártérítési igény összefüggésben áll a 2017-ben elfogadott, JUST Act nevű amerikai törvénnyel, amely arra kötelezi az amerikai külügyminisztert, hogy készítsen jelentést a holokauszt után örökösök nélkül maradt zsidó vagyon helyzetéről a világ különböző országaiban.

A lengyel kormány álláspontja szerint az amerikai törvény nincs hatással a lengyel jogrendszerre, mert Lengyelország maga is a náci Németország áldozata volt a második világháború idején, és így szintén jogosult kártérítési igények benyújtására.

A lengyelek voltak a II. világháború legnagyobb áldozatai a lengyel miniszterelnök szerint – Kibic Magazin

Kárpótlási viták kapcsán merültek fel ismét a lengyelek II. világháborúban elszenvedett sérelmei. Morawiecki szerint a lengyeleket érte a legnagyobb veszteség, ezért nem foglalkoznak a zsidó magánszemélyek kompenzálásával. Lengyelország nem kárpótol magánszemélyeket a II. világháború idején elvesztett vagyona miatt, mivel a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy Pultuskban tartott hazafias pikniken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp