Botlatókövet kapott a Pick-szalámigyár egykori irányítója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Pick Móric, a Pick-szalámigyár egykori irányítója emlékére helyeztek botlatókövet Szegeden Pick utolsó ismert lakhelye előtt. A híres szalámigyár irányítóját a bergen-belseni koncentrációs táborban gyilkolták meg.

Pick Móricra, a Pick-szalámigyár egykori irányítójára emlékeztek csütörtökön Szegeden, írja a delmagyar.hu. A Gutenberg utca 18. szám előtt botlatókövet helyeztek el tiszteletére. Ez volt az utolsó lakhelye, mielőtt elhurcolták a bergen-belseni koncentrációs táborba, ahol 1945-ben meghalt.

Fotó: Facebook/Mazsike

Az eseményen Kirschner Péter, a Magyar Zsidók Kulturális Egyesületének elnöke elmondta, céljuk, hogy hazánkban minél több helyen botlatókövet, emlékművet helyezzenek el a holokauszt áldozatainak utolsó lakhelye előtt. A megemlékezésen jelen volt Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott igazgatója és a Pick család külföldön élő leszármazottai is.

Idén, a holokauszt 75. évfordulójának évében újabb kövek lerakására kerül sor. Szegeden Pick Móric emlékére helyezünk el követ a család külföldön élő leszármazottainak, az önkormányzatnak, és a Pick-gyár képviselőjének jelenlétében. Pick Móricot, aki a Pick-gyár és Szeged hírét tovább öregbítette, 1945-ben a bergen-belsen-i koncentrációs táborban ölték meg, olvasható a Mazsike az esemény kapcsán kiadott közleményében.

Nem minden szalámi Pick, de minden Pick-szalámi „zsidó”… – Kibic Magazin

Pick Márk ugyan nem fogyasztotta a gyárában készült, a nevét azóta is viselő disznóhúsból készült szalámit, ám a nyereségből egy nagy zsinagógát építtetett Szegeden. Alább a cikk 1. része olvasható. A Pick-szalámi hungarikum. Ilyen hasonló speciális, nemzeti termék például a francia Champagne pezsgő, az angol Stilton vagy az olasz Gorgonzola sajt.

A kezdeményezés Gunter Demnig kölni szobrászművésztől származik, aki Európában közel 50 ezer, Magyarországon pedig 400 követ helyezett el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp