Magyar útlevelet kapott a munkácsi rebbe Szijjártótól

A magyar külügyminiszter New York-i útja során látogatott el a Munkácson született rabbihoz, akinek egy magyar útlevelet vitt ajándékba. A magyar kormány már egy ideje jó kapcsolatot ápol amerikai haszid zsidó körökkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban találkozott Moshe Leib Rabinovich munkácsi rebbével, aki 1940-ben született Munkácson, írja a Boro Park 24 portálra hivatkozva a Neokohn. A külügyminiszter magyar útlevelet vitt ajándékba a rebbének, akivel a magyarországi zsidó temetők rossz állapotáról tárgyaltak. A portál szerint Szijjártó ígéretet tett arra, hogy utána néz, mit tehet az ügyben.

Szijjártó Péter találkozója Moshe Leib Rabinovich munkácsi rebbével New Yorkban. Középtájt Alexander Rovt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar külügyminiszter a szintén Munkácson született amerikai zsidó üzletember Alexander Rovt (Róth Sándor) társaságában érkezett a haszid rabbi Boro Parkban található otthonába. Rovt nevét korábban több EMIH-hez köthető vállalkozással is összefüggésbe hozták.

A magyar kormány tagjai már egy ideje jó kapcsolatot ápolnak magyarországi gyökerű New York-i haszid zsidó közösségekkel. A munkácsi rebbénél járt korábban Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes is. A haszidok leginkább a zsidó temetők ügyében érdekeltek, sokan zarándokolnak el ugyanis Magyarországra fontos rabbik sírjához.

Mint arról itt a Kibicen is beszámoltunk, két évvel ezelőtt többen ezekből a közösségekből nyílt levélben álltak ki Orbán Viktor mellett, miután a miniszterelnök kivételes államférfinek nevezte Horthy Miklóst.

Végre előkerültek az Orbán mellett kiálló New York-i rabbik – Kibic Magazin

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlése miatt utazott New Yorkba, és ha már ott volt, akkor találkozott a Horthyt dicsérő Orbán Viktort megvédő haszid rabbik közül néhánnyal. Nemsokkal azután, hogy idén júniusban Orbán Viktor miniszterelnök kivételes államférfinek nevezte Horthy Miklóst, a New York-i Főkonzulátus közzé tett egy levelet, amelyben egy eddig ismeretlen zsidó szervezet nevében 11 rabbi vette védelmébe a kormányfőt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp