Heller Ágnes 90 éves

90 éves lett a Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja május 12-én.

Heller zsidó származású polgári családban született. A Budapesti Iskola megalapítójának, Lukács Györgynek tanítványa lett az ELTE Filozófia Tanszéken. Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát, 1986-ban. Ez utóbbi állomáshelyét még az 1990-es évek elején is fenntartotta, de közben, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre (1994–) és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre.

Heller mind a tudományos, mind a politikai és kulturális életnek aktív szereplője napjainkban is. Legutóbb a HVG idézte cikkét, amely a spanyol El Paísban jelent meg Magyarországról.

Heller többször több helyen kifejtette már, hogy „Magyarországon ma zsarnokság van, akárhogyan nevezzük is. Egy zsarnok uralkodik felettünk – akárminek nevezzük is.”  A cikkben Heller azt írta, Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni, fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus szerint itt valami újjal állunk szemben. Ezért használta ő a zsarnokságot.

A filozófus úgy véli, Orbán könnyűszerrel veri vissza azokat a támadásokat, amelyek fasizmusnak nevezik rendszerét, ugyanis léteznek ellenzéki pártok, halálbüntetés pedig nincs –  majd hozzáteszi: ugyanígy tesz az autokrácia-bélyeggel is. A populizmus sem találó kifejezés, a populisták nem hizlalnak oligarchákat, így marad a zsarnokság mint leirat, bár más neve még nincs a rendszernek. Ugyanis az orbáni Magyarország egy modell – véli a filozófus.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp