Ezen a napon egyszerűen kötelező hummuszt enni

Teljesen véletlen módon lett május 13. a hummusz világnapja. Ezen a napon emberek világszerte kedvenc ételüket ünneplik, természetesen egy tál hummusz elfogyasztásával.

A hummusz napját először 2012-ben tartották meg Tel-Avivban, méghozzá egy fiatal izraeli, Ben Lang ötlete nyomán. Az akkor még középiskolás Lang azt találta ki, hogy ha létezik nemzetközi Nutella nap, akkor miért ne lehetne a hummusznak is egy saját ünnepnapja. Lang miután megvásárolta a hummusday.com domaint, teljesen véletlenszerűen úgy döntött, hogy május 13-án legyen ennek a csicseriborsóból készült ételnek az ünnepe.

Hummusz, az izraeli kultuszétel – Kibic Magazin

A hummusznak Izraelben hatalmas kultusza van, a csicseriborsóból készült ételről még dokumentumfilmet is forgattak nemrég. Itt nálunk pedig most készülnek megtalálni az ország legfinomabb hummuszát. Egy izraeli bölcsesség szerint a világon kétféle ember létezik: az egyik aki körkörös kézmozdulatokkal tunkolja ki a hummuszt, a másik pedig, aki az egyenes tunkoló mozdulatokra esküszik.

A kezdetben helyi jellegzetesség a közösségi médiának köszönhetően hamar saját útját kezdte járni, és ma már számos eseményt rendeznek ezen a napon az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában, Ázsiában és azon belül a Közel-Keleten is. Idén például Dubajban lesznek hummusz napi rendezvények, és az egyik házhoz szállítással foglalkozó cég ingyen hummuszt ajándékoz azoknak, akik egy libanoni étteremlánctól rendelnek.

„Az eredeti ötlet az volt, hogy egy ünnepnapot teremtsenek egy étel körül, amely össze tudja hozni az embereket a világ különböző pontjairól” – olvasható a Lang által erre az alkalomra létrehozott weboldalon.

(Jpost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp