Harari: Akkor lesz rosszá a nacionalizmus, ha az idegengyűlölet válik fontossá

Yuval Noah Harari sztártörténészért egyszerre rajong Bill Gates, Barack Obama és Orbán Viktor. Harari nemrég Budapesten járt, és a 24.hu-nak adott interjban többek között a nacionalizmus jó és rossz oldaláról, illetve arról is beszélt, hogy a bevándorlásellenes politikusok inkább korruptak, mint gonoszok.

Azt gondolja, hogy a liberális demokratikus berendezkedés az oka annak, hogy nincsenek mostanság vérfürdők Európában?

Yuval Noah Harari: Ez az egyik fő indok, de nem az egyetlen. Ha a liberális demokráciák összeomlanak, és autokrata rezsimek veszik át a helyüket, az növeli az országok közötti háború veszélyét.

Miért?

Yuval Noah Harari:Mert azok az emberek kevesebb hatalommal rendelkeznek egy autokrata rezsimben, akik valószínűbben halnak meg egy háborúban. Egy autokráciában a népnek nincs politikai hatalma, így könnyebben küldik őket háborúba. Magukat nem öletik meg szívesen az emberek, másokat viszont már igen.

Egy diktátor könnyebben elküldi az embereit háborúba, mint egy választott parlament.

Ez a sötét oldala a nacionalizmusnak, de írt a nacionalizmus jó oldaláról is. Tud mondani jól működő nacionalista államot?

Yuval Noah Harari: Sok ilyen van világszerte. Egy demokrácia nem maradhat fent sokáig valamilyen szintű nacionalizmus nélkül. Amikor a nacionalizmus extrém lesz, és fasizmushoz, népirtáshoz, háborúhoz vezet, ez a sötét oldala.

De a legtöbb nyugat-európai országban a nacionalizmus jó oldalát lehet megfigyelni. Röviden összefoglalom: a nacionalizmus nem az idegenek gyűlöletéről, hanem a honfitársak szeretetéről szól. Akkor lesz rosszá a nacionalizmus, ha az idegengyűlölet válik fontossá.

A honfitársak szeretete a társadalombiztosított egészségügy vagy az adófizetés alapja. Azért fizetek, hogy valaki jobb egészségügyi ellátást kapjon, pedig nem is ismerem, mindössze annyi köt össze minket, hogy egy nemzethez tartozunk. A demokratikus választások sem működhetnek nemzeti érzelmek nélkül, különben egy választás ellenséges törzsek csatájává válik. Ilyenkor az emberek mindent megtesznek a választás megnyeréséért, mert ha veszítenek, akkor a törzsük veszélybe kerül. Bárki is nyer, nem fog törődni az egész lakossággal, csak a saját törzsével. A vesztesek pedig nem fogadják el az eredményt. Ez vagy diktatúrához, vagy polgárháborúhoz vezet.

Magyarországon melyik oldalát mutatja a nacionalizmus?

Yuval Noah Harari: Nem vagyok a magyar politika szakértője, úgyhogy erre nem tudok válaszolni. De azt tudom mondani, hogy

azok az emberek, akik sokat beszélnek idegenek gyűlöletéről, a nacionalizmus gonosz oldalán állnak. Nagyon gyakori az a furcsa kombináció, hogy a legkorruptabb politikusok a leghangosabb idegengyűlölők.

Ezek a politikusok nem azt csinálják, amit egy igazi nacionalista csinálna:
nem jobb szolgáltatásokat biztosítanak a nemzetüknek az adókból, hanem ellopják azt, és ezt elleplezik azzal, hogy folyamatosan az idegenekről, és az idegenek miatti veszélyről beszélnek, és ezért mondják magukról, hogy jó nacionalisták.

Az eredeti teljes cikk itt olvasható:

Harari: A legkorruptabb politikusok a leghangosabb idegengyűlölők | 24.hu

Mit gondol, lesznek még emberek száz év múlva a Földön? Talán. Száz év múlva még lesz emberiség, de kétszáz év múlva már nem biztos. Két lehetőségünk van: vagy elpusztítjuk magunkat, vagy megváltoztatjuk és valami nagyon mássá fejlesztjük magunkat. Az is lehet, hogy a két dolog egyszerre fog megtörténni, és az emberiség nagy részét elpusztítják, egy másik részét pedig másfajta, jobb entitásokká változtatják.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp