Izrael 71: Ilyen volt az élet a fiatal állam megalakulásának első évében

Holokauszt-túlélők egy kibucban dolgoznak, gyerekek töltényhüvelyekkel játszadoznak és egy veszélyes bevásárló körút. Korabeli sajtófotók mutatják meg, hogy milyen volt Izrael a függetlenségi háború árnyékában.

Izrael megalakulásának 71. évfordulója alkalmából a Haaretz korabeli sajtófotókból válogatott, hogy megmutassa, milyen volt akkoriban az élet a fiatal országban. Szándékosan nem az éppen dúló függetlenségi háborút megörökítő képekből válogattak, inkább a mindennapokat szerették volna bemutatni a sokszor előre beállított fotók segítségével. Az apróbb részletekben azonban még így is jól látható, hogy a felvételek nem a béke időszakában készületek.

Eligazítás a jeruzsálemi katonai rendőrségen
Vacsora készül a tel-avivi Steiner családnál
Gyerekek töltényhüvelyekkel játszanak Ein Hamifratz kibucban
Egy izraeli “sárga angyal” az ostromlott Jeruzsálem felé vezető úton
Férfiak trágyát lapátolnak a holokauszt-túlélők által alapított Buchenwald kibucban. A kibucot nem sokkal később átnevezték.
Egy bevásárlásból hazatérő férfi mesterlövészekre figyelmeztető táblát olvas Jeruzsálemben
Vizimentő a tengerparton 1949-ben
  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp