Rendszerszinten próbálják kezelni a holokauszt-túlélők második generációjának problémáit

Sajtótájékoztatót tartottak a holokauszt-túlélők második generációjának támogatásáról kiírt pályázatról, illetve annak nagy részét elnyerő Mazsihisz és MAZS Alapítvány közös konzorciumának most induló projektjéről.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) tavaly döntött úgy, hogy 100 millió forintot különít el a holokauszt-túlélők második generációjának támogatására. Az összeg felhasználására pályázatot hirdetett meg, amely eredményéről az alapítvány kuratóriuma április végén döntött.

Százmillió forint a holokauszt-túlélők második generációjának megsegítésére – Kibic Magazin

Százmillió forintot különít el a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) a holokauszt-túlélők második generációja szociális és egészségügyi problémáinak megoldására. Világszerte komoly probléma, hogy a holokauszt-túlélők gyermekei sok esetben a túlélőknél súlyosabb egészségügyi, főként pszichés problémákkal küzdenek. Erről a Mazsök kuratóriuma szerdai ülésén határozatot.

Ez alapján a következő szervezetek részesülnek támogatásban: 

 • Mazsihisz és MAZS Alapítvány: 76,3 millió forint
 • Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 4 millió forint
 • Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete: 8 millió forint
 • CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat: 4,7 millió forint
 • Wizo Hungary Egyesület: 2,4 millió forint
 • Olajág Otthonok: 4,5 millió forint

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány a mai napon sajtótájékoztató keretében mutatta be holokauszt túlélőinek gyerekeit segítő, most elinduló másodgenerációs projektjét. A Mazsihisz Síp utcai székházában megtartott eseményen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Mazsök elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi és a program vezetői, Szenthe Antónia és Kósa Judit, adta hírül a mazsihisz.hu.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, Szenthe Antónia pszichológus, az Együtt (Jáhád) program vezetője és Kósa Judit, az Együtt (Jáhád) igazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A portál beszámolója szerint a Mazsihisz és a MAZS Alapítvány konzorciumi partnerekként a 100 milliós keretösszegből 76, 3 milliót nyertek el a másodgenerációs holokauszttúlélők segítésére, akiknek zöme mostanában lépi át az időskor küszöbét, ami anyagi, lelki, szociális kihívásokat is jelenthet a számukra.

A túlélők gyerekeinek esetében mindehhez még hozzájárulnak a családtörténeti múltból örökölt traumák. Régóta ismert mindez, nem utolsósorban magyar kutatásokból, Magyarország mégis az első között van Európában azon országok között, akik rendszerszinten próbálják kezelni a problémát, írja a Mazsihisz honlapja.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A beszámoló szerint a program vezetői elmondták, hogy háromféle módon igyekeznek majd segíteni a rájuk bízott források segítségével. A szociális támogatás a program kitüntetetten fontos része, de az anyagi segítség csak a leginkább rászorultak számára válik elérhetővé, a rászorultság mértékét pedig gondos mérlegelés előzi majd meg, a segítségnyújtás közvetett természetű lesz, közüzemi számlák terheinek, más kötelezettségeknek az átvállalása révén nyújt a program támogatást.

Ezenkívül mentális, pszichés és egészségügyi segítő programokat dolgozott ki a konzorcium nyertes pályázata, az egészségügyi szolgáltatások elsősorban közösségi események lesznek (például szűrőprogramok elérhetővé tétele) Budapesten és vidéken is, ezekre nem kizárólag a másodgenerációt várjuk, hanem ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat, az érintett települések lakosságát általában.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp