Rendszerszinten próbálják kezelni a holokauszt-túlélők második generációjának problémáit

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Sajtótájékoztatót tartottak a holokauszt-túlélők második generációjának támogatásáról kiírt pályázatról, illetve annak nagy részét elnyerő Mazsihisz és MAZS Alapítvány közös konzorciumának most induló projektjéről.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) tavaly döntött úgy, hogy 100 millió forintot különít el a holokauszt-túlélők második generációjának támogatására. Az összeg felhasználására pályázatot hirdetett meg, amely eredményéről az alapítvány kuratóriuma április végén döntött.

Százmillió forint a holokauszt-túlélők második generációjának megsegítésére – Kibic Magazin

Százmillió forintot különít el a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) a holokauszt-túlélők második generációja szociális és egészségügyi problémáinak megoldására. Világszerte komoly probléma, hogy a holokauszt-túlélők gyermekei sok esetben a túlélőknél súlyosabb egészségügyi, főként pszichés problémákkal küzdenek. Erről a Mazsök kuratóriuma szerdai ülésén határozatot.

Ez alapján a következő szervezetek részesülnek támogatásban: 

 • Mazsihisz és MAZS Alapítvány: 76,3 millió forint
 • Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 4 millió forint
 • Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete: 8 millió forint
 • CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat: 4,7 millió forint
 • Wizo Hungary Egyesület: 2,4 millió forint
 • Olajág Otthonok: 4,5 millió forint

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány a mai napon sajtótájékoztató keretében mutatta be holokauszt túlélőinek gyerekeit segítő, most elinduló másodgenerációs projektjét. A Mazsihisz Síp utcai székházában megtartott eseményen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Mazsök elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi és a program vezetői, Szenthe Antónia és Kósa Judit, adta hírül a mazsihisz.hu.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, Szenthe Antónia pszichológus, az Együtt (Jáhád) program vezetője és Kósa Judit, az Együtt (Jáhád) igazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A portál beszámolója szerint a Mazsihisz és a MAZS Alapítvány konzorciumi partnerekként a 100 milliós keretösszegből 76, 3 milliót nyertek el a másodgenerációs holokauszttúlélők segítésére, akiknek zöme mostanában lépi át az időskor küszöbét, ami anyagi, lelki, szociális kihívásokat is jelenthet a számukra.

A túlélők gyerekeinek esetében mindehhez még hozzájárulnak a családtörténeti múltból örökölt traumák. Régóta ismert mindez, nem utolsósorban magyar kutatásokból, Magyarország mégis az első között van Európában azon országok között, akik rendszerszinten próbálják kezelni a problémát, írja a Mazsihisz honlapja.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A beszámoló szerint a program vezetői elmondták, hogy háromféle módon igyekeznek majd segíteni a rájuk bízott források segítségével. A szociális támogatás a program kitüntetetten fontos része, de az anyagi segítség csak a leginkább rászorultak számára válik elérhetővé, a rászorultság mértékét pedig gondos mérlegelés előzi majd meg, a segítségnyújtás közvetett természetű lesz, közüzemi számlák terheinek, más kötelezettségeknek az átvállalása révén nyújt a program támogatást.

Ezenkívül mentális, pszichés és egészségügyi segítő programokat dolgozott ki a konzorcium nyertes pályázata, az egészségügyi szolgáltatások elsősorban közösségi események lesznek (például szűrőprogramok elérhetővé tétele) Budapesten és vidéken is, ezekre nem kizárólag a másodgenerációt várjuk, hanem ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat, az érintett települések lakosságát általában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp