A lengyelek voltak a II. világháború legnagyobb áldozatai a lengyel miniszterelnök szerint

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kárpótlási viták kapcsán merültek fel ismét a lengyelek II. világháborúban elszenvedett sérelmei. Morawiecki szerint a lengyeleket érte a legnagyobb veszteség, ezért nem foglalkoznak a zsidó magánszemélyek kompenzálásával.

Lengyelország nem kárpótol magánszemélyeket a II. világháború idején elvesztett vagyona miatt, mivel a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy Pultuskban tartott hazafias pikniken. „Mi rendelkezünk a legtöbb meggyilkolt áldozattal, éppen ezért sosem fogunk beleegyezni semmiféle kifizetésekbe és kárpótlásokba ezzel kapcsolatban” – tette hozzá a miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki

A lengyel hatóságok nemrég kezdték el a zsidó közösségek kárpótlását, ami magában foglalja a II. világháború előtt zsidó közösségi tulajdonban lévő temetők, zsinagógák és egyéb épületek visszaszolgáltatását. Ez azonban nem vonatkozik a korábban magántulajdonban lévő értékekre, a bírósághoz viszont fordulhatnak magánszemélyek is kárpótlási igényükkel.

A közelgő európai és az őszi lengyel parlamenti választások miatt most újra felmerült a kártalanítás kérdése Lengyelországban. A jelenlegi lengyel kormánynak kiemelkedően fontos az áldozatszerep, ami a lengyel nemzeti identitás része, és a tavaly nagy felzúdulást okozó holokauszt-törvény is részben erről a kormányzati törekvésről szólt.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

A II. világháború idején egyébként hárommillió lengyel zsidót és közel kétmillió más vallású lengyelt gyilkoltak meg.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp