A lengyelek voltak a II. világháború legnagyobb áldozatai a lengyel miniszterelnök szerint

Kárpótlási viták kapcsán merültek fel ismét a lengyelek II. világháborúban elszenvedett sérelmei. Morawiecki szerint a lengyeleket érte a legnagyobb veszteség, ezért nem foglalkoznak a zsidó magánszemélyek kompenzálásával.

Lengyelország nem kárpótol magánszemélyeket a II. világháború idején elvesztett vagyona miatt, mivel a lengyelek voltak a háború legnagyobb áldozatai, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy Pultuskban tartott hazafias pikniken. „Mi rendelkezünk a legtöbb meggyilkolt áldozattal, éppen ezért sosem fogunk beleegyezni semmiféle kifizetésekbe és kárpótlásokba ezzel kapcsolatban” – tette hozzá a miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki

A lengyel hatóságok nemrég kezdték el a zsidó közösségek kárpótlását, ami magában foglalja a II. világháború előtt zsidó közösségi tulajdonban lévő temetők, zsinagógák és egyéb épületek visszaszolgáltatását. Ez azonban nem vonatkozik a korábban magántulajdonban lévő értékekre, a bírósághoz viszont fordulhatnak magánszemélyek is kárpótlási igényükkel.

A közelgő európai és az őszi lengyel parlamenti választások miatt most újra felmerült a kártalanítás kérdése Lengyelországban. A jelenlegi lengyel kormánynak kiemelkedően fontos az áldozatszerep, ami a lengyel nemzeti identitás része, és a tavaly nagy felzúdulást okozó holokauszt-törvény is részben erről a kormányzati törekvésről szólt.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

A II. világháború idején egyébként hárommillió lengyel zsidót és közel kétmillió más vallású lengyelt gyilkoltak meg.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp