Több száz rakéta zúdult Izraelre a hétvégén, halálos áldozatai is vannak a támadásoknak

Hétfő hajnalra visszatért a nyugalom a Gázai övezetben és környékén a hétvégi súlyos fegyveres konfliktust követően. Négy izraeli is az életét vesztette a támadások során, amelyek Izraelt igen kényes időpontban érték.

Éjszaka Jeruzsálemben eltemették a palesztin rakétatámadások negyedik áldozatát, a 21 éves, izraeli-amerikai kettős állampolgárságú Pinhasz Menahem Prezuazmant, akit Asdódban öltek meg vasárnap délután egy becsapódó rakéta repeszei, miközben egy óvóhelyre sietett. Az első halálos áldozat egy 58 éves, négygyermekes askelóni férfi volt szombat éjjel, akit háza kapujában ért egy rakétatalálat. Később egy hatvanéves férfit ölt meg egy autójába csapódó lövedék a Gázai övezet mellett, majd belehalt egy rakéta repeszei okozta sérüléseibe egy askelóni üzem dolgozója is. A gyárudvaron ő sem ért el időben az óvóhelyhez a rendelkezésére álló néhány másodperc alatt. Az izraeli válaszcsapásoknak 23 palesztin áldozata volt.

Az Izrael dél részén található Askelón lakosai rakétatámadás idején (Fotó: Facebook/Haaretz)

Szombat óta közel 700 rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izrael területére, amelyre Izrael harckocsik és harci repülőgépek bevetésével válaszolt mintegy 320 gázai célpont megtámadásával. A hétvégi gázai rakétatámadások előzményeihez tartozik, hogy pénteken két izraeli katona megsebesült, négy palesztin pedig meghalt a határ menti összecsapásokban a Gázai övezetnél. Az incidens palesztinok kődobálásával kezdődött, majd mesterlövészeik izraeli katonákat vettek célba, válaszul az izraeli légierő és harckocsik támadást intéztek a Hamász állásai ellen.

Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy tűzszüneti megállapodást kötött a gázai palesztinokkal, de a hadsereg szóvivőjének reggeli bejelentése az övezet környékére vonatkozó korlátozások feloldásáról a háborús helyzet végét jelenti. Az Iszlám Dzsihád gázai terrorszervezet szóvivői szerint Izrael könnyítéseket ígért az övezet lakóinak a kairói tárgyalásokon, amelyeken palesztin források állítása szerint hétfő hajnalban tűzszüneti megállapodás született: halászati zónájuk kiterjesztését, az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás javítását.

Az izraeli médiában megjelent értesülések szerint az utolsó vitás kérdés a Katarból a gázaiaknak rendszeresen érkező készpénzsegély ügye volt, ugyanis az övezetben kulcsfontosságúnak tekintették az esedékes harmincmillió dollár (mintegy nyolc és félmilliárd forint) megérkezését a vasárnap elkezdődött ramadán böjti hónap ünnepségeihez.

Izraelt igen kényes időpontban érte az újabb rakétatámadás, ugyanis jövő szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön az azt követő függetlenségi nap, amelyen hagyományosan rengeteg szabadtéri rendezvényt szerveznek országszerte. Ráadásul május közepén kezdődnek Tel-Avivban az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntői, és egész Európából több ezer vendéget várnak, éppen ezért ezekben a napokban katonai szakértők szerint valószínűtlen egy olyan nagyobb izraeli ellencsapás, amely akár hosszan tartó rakétaháborúhoz vezethetne a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp