Meghalt John Lukacs

Kilencvenöt éves korában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író. A világhírű történész hétfő hajnalban szívelégtelenségben hunyt el a pennsylvaniai Phoenixville-ben lévő otthonában.

John Lukacs 1924-ben, Lukács János Albert néven született Budapesten. Apja progresszív gondolkodású katolikus orvos, anyja pdig polgári zsidó származású volt. Miután Magyarország a németek oldalán belépett a második világháborúba, dezertált a hadseregből. Bár szülei még a háború előtt elváltak és Lukácsot apja után katolikusnak nevelték, a zsidótörvények miatt munkaszolgálat és deportálás várt volna rá. Lukacs azonban kijátszotta a németeket, és túlélte Budapest bombázását is. Az oroszokkal kapcsolatban nem voltak illúziói, így 1946-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol John Lukacs néven publikált.

John Lukacs (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

1947 óta élt Pennsylvaniában. Több mint 30 könyve jelent meg, fő kutatási területe a II. világháború története volt. Több történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált. Magyarul megjelent művei közül a leghíresebbek: Budapest, 1900: A város és kultúrája, A XX. század és az újkor vége, A történelmi Hitler, A párviadal: a nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között, 1940. május 10 – július 31., Hitler és Sztálin: 1941. június.

John Lukacsot 1977-ben megválasztották az Amerikai Katonai Történelmi Szövetség elnökének. Munkásságát az Egyesült Államokban 1991-ben Ingersoll-díjjal, 1997-ben George Washington-díjjal jutalmazták. Magyarországon 2001-ben megkapta a Corvin-láncot, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, 2012-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig megkapta a Széchenyi-nagydíjat. Több egyetem is díszdoktorává fogadta, 2009-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől kapott díszdoktori elismerést.

(444, Wikipedia)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp