Több évtizedes csúcson az antiszemitizmus miatt meggyilkolt zsidók száma

Az egész világon erősödő antiszemitizmusról számolt be az izraeli Kantor Központ és az Európai Zsidó Kongresszus közös jelentése. Az EJC elnöke szerint veszélyben van az európai zsidóság jövője.

2018-ban több zsidót gyilkoltak meg világszerte, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, áll a Tel-Avivi Egyetemen található Kantor Központ és az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) közös éves jelentésében. 11-en vesztették életüket tavaly októberben a pittsburghi Élet Fája zsinagóga elleni merényletben, egy zsidó diákot az év elején Kaliforniában gyilkoltak meg, egy idős holokauszt-túlélő pedig márciusban lett egy brutális támadás áldozata párizsi otthonában.

Megemlékezés a pittsburghi Élet Fája zsinagóga elleni támadás áldozataira

A jelentés szerint az előző évhez képest 2018-ban 13 százalékkal nőtt a súlyos vagy erőszakos antiszemita incidensek száma. Tavaly 387 ilyen esetet regisztráltak világszerte, ezekben legalább 138 zsidó személyt ért valamilyen antiszemita támadás. A legtöbb ilyen incidenst az Egyesült Államokból jelentették, a legnagyobb emelkedés azonban Nyugat-Európában volt, Franciaországban 74, míg Németországban 70 százalékkal nőtt az erőszakos antiszemita cselekmények száma.

A jelentés aggasztónak tartja, hogy az antiszemitizmus már nem csak a szélsőbal, szélsőjobb és a radikális iszlám hármas tevékenységére korlátozódik, hanem az élet szerves részévé vált. Moshe Kantor, az EJC elnöke szerint a világ számos országában egyre növekvő vészhelyzet tapasztalható a zsidók körében.

Az antiszemitizmus mértéke pedig ahhoz a ponthoz ért, amely már megkérdőjelezi a zsidóság jövőjét Európában.

A jelentés Magyarországgal is külön foglalkozik. A TEV már korábban közölt adatain kívül megemlítik a Soros György elleni kormányzati kampányt, a Figyelő Heisler Andrást pénzesőben ábrázoló címlapját, valamint a Horthy-rehabilitációra tett kísérleteket.

(Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp