Együttműködő elnökök, létre nem jött találkozók

Régi kifejezések című cikkünk szerzője, Wilner Róbert azt állította kedden megjelent írásában, hogy a BZSH új elnöke, Mester Tamás nem látogatta meg a Mazsihisz elnökét megválasztása óta, és ezzel kívánta alátámasztani azt, hogy a BZSH nem működik együtt a Mazsihisszel az aktuális ügyek egyeztetésében. Mester Tamás reagált a látogatás elmaradására.

Régi kifejezések címmel megjelent az oldalunkon egy véleménycikk, amelyet Wilner Róbert írt a BZSH-ban lezajlott és a Mazsihiszben várható választások kapcsán hatalmi konfliktusokról, az együttműködés nehézségeiről, amelyek véleménye szerint már a zsidó közösség jövőjét és tényleges érdekeit veszélyeztetik.

Wilner Róbert a cikkben azt állította, hogy a BZSH új elnöke, Mester Tamás nem látogatta meg a Mazsihisz elnökét megválasztása óta, és ezzel kívánta alátámasztani azt, hogy a BZSH nem működik együtt a Mazsihisszel az aktuális ügyek egyeztetésében.

Mester Tamás még a cikk megjelenése napján reflektált a véleménycikkre, és sajtóhelyreigazítási kérelemmel fordult a Kibichez.

Ugyan szerkesztőségünk a sajtóhelyreigazítási kérelmet elutasította, mivel valóban nem jött létre Heisler András és Mester Tamás találkozója, ténybeli tévedés nem történt, valamint a lap nem felelős a véleményben leírtakért, a méltányosság nevében  helyt adunk Mester Tamás reakciójának.

Mester Tamás 2019. április 9. napján írásban kezdeményezte a személyes találkozót a MAZSIHISZ elnökénél, Heisler Andrásnál, írta a BZSH elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. Szerinte a találkozóra mindezidáig nem került sor, ez azonban nem róható fel neki, és ő bármikor kész személyes konzultációra a MAZSIHISZ elnökével.

Mester Tamás

A sajtóhelyreigazítási kérelemre reagált a Mazsihisz elnöke is:

„Mester megválasztását követően azonnal, személyesen gratuláltam és kértem, üljünk le egyeztetni a jövőbeni együttműködést”, nyilatkozta lapunknak Heisler András. A találkozó végül nem jött össze, amelynek Heisler szerint azt volt az oka, hogy Mester valójában nem akart vele egyeztetni a Mazsihisz és a BZSH ügyeiről.

„Mester Tamás első elnöki utasítása megtiltotta az ügyvezetőnek, hogy a BZSH elöljáróságának ülésére (a 29 éves gyakorlattal szemben) a Mazsihisz elnöke meghívást kapjon. Ügyvezetőnk ezt tudomásul vette, de megjegyezte, hogy az előkészítő anyagokat továbbra is megküldi a Mazsihisz elnökének, mert sokszor dolga van vele. Második utasításként ezt is megtiltotta Mester”, írja Heisler.

Szerinte Mester a BZSH-t a Mazsihisz negligálásával akarja vezetni. Közéleti mozgását ezért indította olyan nyilatkozattal, amelyik egy hatályos Mazsihisz határozattal megy szembe. Heisler szerint Mester mindezt saját elöljáróságának megkérdezése nélkül tette.

Heisler András

Heisler a BZSH elöljáróságát április 28-án egy levélben megkereste, amelyben ezt írja: „Tisztelt Elöljáróság! Tudjatok róla, amennyiben Mester úr megkeres, állok rendelkezésére, tudjatok róla, ezt a megbeszélést megválasztásakor azonnal felajánlottam neki, de arról is tudjatok, hogy „tiltása” óta én ezt nem kezdeményezem.”

A Mazsihisz elnöke rendkívül szomorúnak tartja, hogy a közösség építése, intézményeink fejlesztése helyett ilyen méltatlan ügyekkel kell foglalkozni. „Ha Mester a Mazsihisz választások előtt egy héttel azt akarja bizonyítani, hogy velem nem lehet együttműködni, nehéz dolga lesz, mert az elmúlt hat esztendőben ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyítottam”, mondta Heisler András.

A Kibic szerkesztősége bízik benne, hogy miután a fentiek szerint mindkét fél együttműködéséről és nyitottságáról biztosítja egymást, sikerül a találkozót összehozni, és a zsidó közösség érdekében az ügyeken közösen dolgozni.

Wilner Róbert: Régi kifejezések – Kibic Magazin

“Csak abban téved a szekértábor, hogy itt nem pártérdekek vannak, hanem egy vallási közösség közös jövőjéről van szó. Itt csak együtt lehet dolgozni, és nem diktatúrában.” – Gondolatok a BZSH-ban lezajlott és a Mazsihiszben várható választások kapcsán. Bár pontosan tudom, hogy nem mindig érdemes a múlton rágódni, de vannak bizonyos helyzetek, amikor mégis megéri.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp