Az Instagramra kerül a magyar Anne Frank története

Egy új projekt keretében a közösségi médiában állítanak emléket a holokausztban elpusztult fiatal magyar zsidó lánynak és a többi hatmillió áldozatnak. A projekt célja a fiatalabb korosztály megszólítása lenne.

Milyen lett volna, ha létezik Instagram a holokauszt idején? Ezzel a kérdéssel indult el az Eva.Stories (Éva történetei) elnevezésű izraeli projekt, amely célja, hogy a közösségi médián keresztül mutassa be a fiataloknak a holokauszt történetét, illetve megemlékezzen a meggyilkolt hatmillió áldozatról. A kezdeményezés keretében az Instagramon posztok formájában fog megjelenni egy fiatal magyar zsidó lány, Heyman Éva története, annak eredeti naplója alapján.

Heyman Éva

Heyman Éva Nagyváradon élt családjával, naplóját a 13. születésnapján 1944 februárjában kezdte el írni, az utolsó bejegyzés pedig pár nappal deportálása előtt, 1944. május 30-án készült el. Éva a naplót a gettóba bejutó volt szakácsnőjükre bízta, így maradt meg az utókornak. A fiatal lányt családjával együtt Auschwitzba vitték, ahol október 17-én meggyilkolták. A szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a gázkamrák felé tartó teherautóra.

A mostani Instagram-projekt első bejegyzése május 1-jén 16:00 órakor kerül majd ki, aznap este kezdődik ugyanis a holokauszt emléknap Izraelben. Az Eva.Stories oldalnak már több mint 200 ezer követője van. A kezdeményezés mögött egy izraeli vállalkozó, Mati Kochavi és lánya állnak, akik több millió dollárt költöttek a projektre. A bejegyzésekhez ugyanis nemcsak fotók, de költséges filmek is készültek 400 fős stáb részvételével. A jeleneteket az ukrajnai Lembergben (Lviv) forgatták.

View this post on Instagram

Eva.Stories Official Trailer

A post shared by Eva (@eva.stories) on

Kochavi szerint ez a legjobb módja annak, hogy a holokauszt története elérhető legyen a fiatalok számára. Erre pedig azért van szükség, mert a holokausztról szóló diskurzus világszerte csupán 2,7 százalékban érinti a fiatalabb korosztályt. Ez pedig jelentős visszaesés a korábbi évekhez képest, mondta az izraeli vállalkozó.

„Egy olyan korban, amikor már alig vannak holokauszt-túlélők, az emberek is egyre kevésbé foglalkoznak a témával” – véli Kochavi, aki úgy látja, hogy éppen ezért új eszközökre van szükség a figyelem felkeltésére. A vállalkozó abban reménykédig, hogy a mostani kezdeményezés a modern kor elvárásainak megfelelően egy új irányt adhat a holokauszttal kapcsolatos megemlékezéseknek.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp