Ismét antiszemita gyilkosság történt egy amerikai zsinagógában

Egy tizenkilenc éves fehér férfi nyitott tüzet szombaton a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában. Egy ember meghalt, hárman megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.
Gyilkos támadás ért egy zsinagógát az amerikai Poway városában, San Diego közelében, Kalifornia államban, magyar idő szerint szombat késő este. Egy gépfegyveres férfi rontott be a pészach utolsó napját ünneplő gyülekezet zsinagógájába, és lövöldözni kezdett. Egy nő meghalt, három ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik a pészach zárónapjára eső szombati istentiszteleten vettek részt. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy nő, a három sebesült között pedig egy gyermek és egy rabbi is van. A megtámadott zsinagóga a Magyarországon is aktív chábád közösséghez tartozik.

Az elkövető, John Earnest autóval elmenekült, majd maga jelentette be telefonon a támadást. A rendőrök hamarosan letartóztatták. Az illetőről utóbb kiderült, hogy már nyomoztak ellene egy kaliforniai mecset felgyújtás miatt.

A feltételezett gyilkos, John Earnest

Az eset után Donald Trump amerikai elnök egy rendezvényen valószínűnek nevezte, hogy “gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó. Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.

Tavaly októberben egy pittsburghi zsinagógában 11 embert ölt meg egy rasszista merénylő.

Idén márciusban pedig Ausztráliában történt rasszista indíttatású tömegmészárlás. Akkor 50 muszlimot ölt meg egy férfi, aki állítólag a mostani támadás ihletője is volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp