Műemlékvédelmi díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza

Átadták csütörtökön az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen, Ozorán.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezetének magyar bizottsága hat elismerést ítélt oda: ICOMOS-díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, a budajenői magtár, a budapesti I. kerületi, egykori budai városháza és a gacsályi református templom felújítása. Példaadó műemlékgondozásért díjat vehetett át Rédai Zsolt, a füzérradványi kastély gondnoka, valamint Hajtó Géza és a nagylózsi egyházközösség a nagylózsi templom tíz éven át tartó helyreállításáért.

A Zsidó Kiválóságok Háza Balatonfüreden

Arnóth Ádám, a díjak odaítéléséről döntő bizottság elnöke többek között kiemelte, hogy a balatonfüredi egykori zsinagógát kortárs építészeti eszközökkel kulturális funkcióra tették alkalmassá. A budajenői magtár épületét természetes anyagokkal újították fel, az épületben jól megfér egymás mellett a kiállítótér, a közösségi terem és a zarándokszállás. 

A volt budai városháza az átfogó műemléki helyreállítás során vendéglátó és üzleti terekkel született újjá, a 14. századi alapokon álló gacsályi református templom felújításakor pedig tiszteletben tartották a múlt örökségét, bemutathatóvá tettek több részletet, mások mellett a mennyezetkazettákat – emelte ki Arnóth Ádám.

A zsidó emlékezetpolitika új felfogását tükrözi a Zsidó Kiválóságok Háza – Kibic Magazin

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában egy interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a közelmúlt és a jelen fontos zsidó származású kutatóival, feltalálóival. A kiállításon Olti Ferenc, az intézmény megálmodója kalauzolt végig bennünket. Idén márciusban nyitott meg Balatonfüreden a Zsidó Kiválóságok Háza, amely a régi zsinagógához kapcsolt épületben egy interaktív kiállításon mutatja be a zsidóság tudományos kultúráját.

Az ICOMOS magyar bizottsága 2006 óta ismeri el díjakkal a műemlékek felújítását és gondozását. A szervezet ezúttal nem adott át a műemlékvédelmi szempontokat mellőző rekonstrukcióknak járó „citromdíjakat”. Ezt az átalakuló műemlékvédelmi rendszerrel indokolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp