Műemlékvédelmi díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Átadták csütörtökön az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen, Ozorán.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezetének magyar bizottsága hat elismerést ítélt oda: ICOMOS-díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, a budajenői magtár, a budapesti I. kerületi, egykori budai városháza és a gacsályi református templom felújítása. Példaadó műemlékgondozásért díjat vehetett át Rédai Zsolt, a füzérradványi kastély gondnoka, valamint Hajtó Géza és a nagylózsi egyházközösség a nagylózsi templom tíz éven át tartó helyreállításáért.

A Zsidó Kiválóságok Háza Balatonfüreden

Arnóth Ádám, a díjak odaítéléséről döntő bizottság elnöke többek között kiemelte, hogy a balatonfüredi egykori zsinagógát kortárs építészeti eszközökkel kulturális funkcióra tették alkalmassá. A budajenői magtár épületét természetes anyagokkal újították fel, az épületben jól megfér egymás mellett a kiállítótér, a közösségi terem és a zarándokszállás. 

A volt budai városháza az átfogó műemléki helyreállítás során vendéglátó és üzleti terekkel született újjá, a 14. századi alapokon álló gacsályi református templom felújításakor pedig tiszteletben tartották a múlt örökségét, bemutathatóvá tettek több részletet, mások mellett a mennyezetkazettákat – emelte ki Arnóth Ádám.

A zsidó emlékezetpolitika új felfogását tükrözi a Zsidó Kiválóságok Háza – Kibic Magazin

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában egy interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a közelmúlt és a jelen fontos zsidó származású kutatóival, feltalálóival. A kiállításon Olti Ferenc, az intézmény megálmodója kalauzolt végig bennünket. Idén márciusban nyitott meg Balatonfüreden a Zsidó Kiválóságok Háza, amely a régi zsinagógához kapcsolt épületben egy interaktív kiállításon mutatja be a zsidóság tudományos kultúráját.

Az ICOMOS magyar bizottsága 2006 óta ismeri el díjakkal a műemlékek felújítását és gondozását. A szervezet ezúttal nem adott át a műemlékvédelmi szempontokat mellőző rekonstrukcióknak járó „citromdíjakat”. Ezt az átalakuló műemlékvédelmi rendszerrel indokolták.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp