A pogromok ellenére számos zsidó vett részt a szabadságharcban

Pogromok 1848-ban, és egy borkereskedő család, amely férfi tagjai még a szabadságharcban résztvevő zsidók között is kiemelkedtek. Minderről ráadásul a Wass Albertől elnevezett könyvtárban esett szó Tapolcán.

Tapolca zsidósága és a szabadságharc címmel tartott előadást Hangodi László főmuzeológus, történész a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumban, adta hírül a veol.hu.

Hangodi László főmuzeológus, történész a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumban (Fotó: veol.hu)

A lap beszámolója szerint az előadáson elhangzott, hogy Tapolcára 1703-ban költöztek először zsidók, a környéken később meghatározó szerepet betöltő Leszner kereskedőcsalád tagjai ekkor telepedtek le a városban. A lassan gyarapodó zsidó közösség először a keszthelyi, majd 1788-tól a kővágóörsi zsinagógában gyakorolhatta a vallását. A Leszner család pedig komoly borkereskedő dinasztiává nőtte ki magát.

Hangodi arról is beszélt, hogy 1848 tavaszán gyakoriak voltak pogromok az ország azon részein, ahol nagyobb számú zsidó lakosság élt. „Több helyen komoly, erőszakos cselekményekre került sor az évszázados antiszemitizmus rövidlátó berögzültsége miatt” – mondta a történész. Zsidók elleni erőszakos atrocitások történtek Pozsonyban, Várújhelyen, Kőszegen és Pécsett.

Emléktábla a tapolcai zsinagóga falán (Fotó: Wikipédia)

Mindennek ellenére a szabadságharcban számos zsidó vett részt, többek között a Leszner család férfi tagjai. Előfordultak zsidók a nemzetőrségben, de sokan képviseltették magukat a forradalomban vagy a honvédségben is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp