75 év után találtak rá a budapesti Wallenberg-házban rejtegetett kislányra

Eleni Korani, az Ernst Galéria társtulajdonosa felkutatta azt a nőt, aki naphegyi házukban született, és akit Raoul Wallenberg mentett meg annak idején, írja a blikk.hu.

A műkincskereskedő és családja három évvel ezelőtt költözött be egy naphegyi villába, amelynek a történelme egybeforr a magyar zsidóságéval. Az épületben ugyanis a II. világháborúban az a Raoul Wallenberg élt, aki zsidók ezreit mentette meg a biztos haláltól. Köztük a Vándor családot, akiknek a kislánya hetvenöt évvel ezelőtt abban a házban született meg, amelyben most Koraniék élnek.

Elena Korani

A galériatulajdonosok nyomozásba kezdtek, hogy megtalálják a nőt, aki 1944-ben a házukban született. Nemrég kiderült: a nő él, és Kanadában művészetekkel foglalkozik.

Korani Lévai Jenő újságíró Wallenberggel kapcsolatos könyvében olvasott egy történetet, amelyben az szerepelt, hogy egy zsidó tisztviselő felesége hogyan adott a gyermekének életet a házban 1944. november 4-én, reggel 7 órakor, „irtózatos ágyútűz közepette ” –

„Megtudtuk, hogy a kislány neve Yvonne Maria Ava. Végül az internet segítségével meg is találtuk: Torontóban él, az ottani egyetemen művészeteket oktat” – tette hozzá Eleni, aki fel is vette a kapcsolatot a nővel, és meghívta őt Magyarországra.

Yvonne Singer

Yvonne Vandor egy Wallenbergről szóló, 1982-ben megjelent könyvben azt mondta:

– Annyit tudtam, hogy Magyarországon születtem a háború alatt, de nem ismertem a gyökereim. A zsidó hitet akkor vettem fel, amikor hozzámentem a férjemhez. Később egy rokon elmesélte: zsidónak születtem. 1979. október 20-án aztán derült égből villámcsapásként egy, a Toronto Starban megjelent cikkben szembesültem a nevemmel. A cikk Raoul Wallenbergről és a Vandor családról szólt, és egy Yvonne nevű kislány csodálatos születéséről. Csak sírtam, amikor megláttam a nevemet – idézte fel a ma már Yvonne Singer néven élő nő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp