Magyar zsidó sportolókról nyílt kiállítás New Yorkban

A New York-i főkonzulátuson 15 tablót állítottak ki, amelyek angol nyelven mutatják be a magyar zsidó sportolók életét, a magyar zsidó sportkultúrát, sporttörténetet.

„Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, amikor megnyitotta a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállítását New Yorkban.

Felvállalták zsidóságukat, hogy szabadon sportolhassanak – Kibic Magazin

Az emancipáció és a zsidóság polgárosodása nem nyitott ajtókat a zsidó sportolók számára, hogy egyesületekben versenyezhessenek. Ezért inkább saját sportklubokat hoztak létre, amelyekkel számos sikert értek el addig, ameddig ezt megtehették. Az idén nyáron Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok kísérőprogramjaként rendeztek konferenciát Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből címmel az EMG2019, a Testnevelési Egyetem, illetve a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében.

A miniszter az ünnepségen beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról, emlékeztetett arra, hogy néhány hete megnyithatta a magyar kereskedelmi képviseletet Jeruzsálemben, illetve a magyar kulturális évet Tel-Avivban, most pedig egy olyan kiállítást nyithat meg, amely „emléket állít és kiemeli a teljesítményét azoknak a zsidó sportolóknak, akik gazdagabbá tették a magyar sport örökségét”.

„Ezek a tények világosan jelzik, milyen színes a magyar-izraeli kapcsolat, és hogy mi nemcsak stratégiai szövetségesként, hanem baráti országként és baráti nemzetként is tekintünk Izraelre” – fogalmazott. Kitért rá, hogy a magyar sportszerető nemzet és büszke arra, hogy a lélekszámhoz viszonyítva a legtöbb olimpiai aranyat nyerte.

Miért van olyan sok magyar zsidó olimpiai bajnok? – Kibic Magazin

A zsidó test Magyarországon is csenevészként, gyávaként és férfiatlanként él(t) a fejekben. A zsidókat afféle könyvmolynak, okostojásnak, kockának (volt) szokás elképzelni. Idehaza mégis mindenki jól tudja, hogy rengeteg a híres zsidó sportoló a holokauszt előtti magyar sporttörténet aranykönyvében. „Melyik a világ legrövidebb könyve?” „A zsidó sportlegendák.”

„Mi, mint olimpiai nemzet, nagyon fontosnak tarjuk, hogy az első magyar férfi olimpiai bajnok és országunk első női olimpiai bajnoka is zsidó származású volt” – utalt Hajós Alfrédra és Elek Ilonára. A kiállított tablókra rátérve beszélt Guttmann Béláról, aki a Benfica labdarúgócsapatát BEK-győzelemhez segítette, a négyszeres, illetve háromszoros olimpiai bajnok kardvívóról, Fuchs Jenőről és Kabos Endréről, valamint a sakkozó Polgár Juditról.

„Ez mind kivételes teljesítmény, mindannyian kivételes személyiségek, és kivételes a hozzájárulásuk a nemzeti büszkeségünkhöz” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, kiemelte „büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb közép-európai zsidó közösség Budapesten él”. 

Beszélt arról is, hogy a zsidó kultúrának reneszánsza van Magyarországon, hogy Európa legnagyobb zsinagógája és Európa egyik legnagyobb katolikus katedrálisa gyalogos távolságra található egymástól, és arról is, hogy amikor a zsidó kulturális fesztivált tartják Budapesten, „nem lesznek csapatok és katonákat az utcákon, mert ezekre egyszerűen nincs szükség”.

Deutsch Tamás: reméljük, hogy a miénk lesz az eddigi legjobb Maccabi – Kibic Magazin

Az esemény Deutsch Tamás szerint Európa legnagyobb zsidó rendezvénye, amely nem „csak” minden idők legnagyobb magyarországi multi-sporteseménye, hanem egyúttal zsidó közösségi, kulturális és vallási rendezvénye. A szervezők április végéig még várják önkéntesek jelentkezését! Az idén július 29-én kezdődő budapesti 15.

„Végtelenül megtisztelve érezzük magunkat, hogy otthont adhatunk az idei Európai Maccabi Játékoknak, ami úgy vélem, a legjobb válasz mindarra a sok buta hamis hírre, amely arról szól, hogy országunkban növekszik az antiszemitizmus” – mondta a július 29. és augusztus 7. között sorra kerülő multisport eseményre rátérve. Hozzátette: az összes ide érkező sportoló, kísérő és újságíró „látni fogja, hogy hogy mi nagyra becsüljük a zsidó közösséget”.

Megemlítette: örömmel vették, hogy Budapest Bázellel szemben elnyerte a rendezési jogot, és emlékeztetett rá, hogy kevesebb mint száz nap van a rajtig, de több mint kilencven év telt el azóta, hogy legutóbb ebben a régióban, Csehországban rendezték ezeket a játékokat. „Kilencven év elteltével a Maccabi Játékok visszatérnek Európa középső részébe. És mi erre lehetőségként tekintünk, nemcsak sport, hanem kulturális szempontból is” – hangsúlyozta.

A miniszter a kiállítás megnyitóján megjelenteknek ígéretet tett arra, hogy a magyarok jó házigazdái lesznek a játékoknak, az előkészületek megtörténtek, az összes szükséges döntést meghozták az infrastruktúra és a költségvetés tekintetében.

„Hogy lehetne kihagyni egy ilyen lehetőséget?” – Kibic Magazin

Több száz önkéntest várnak a Maccabi Európa Játékok szervezői: a delegációk fogadásától a sportolóknak nyújtott segítségen át tévéstábok kíséréséig rengeteg feladat vár rájuk. A munka mellett persze részt vehetnek a különböző programokon, a végén pedig együtt bulizhatnak minden résztvevővel a Szigeten. Beszélgetés Dancsi Noémivel és Ilan Sagivval, az önkéntes divízió vezetőivel.

A Maccabi Világszövetség a legnagyobb és a legrégebben működő zsidó sportszervezet a világon, amely öt kontinensen ível át. Négyévente, Izraelben rendezik meg a Maccabi Világjátékokat. Az Európai Maccabi Szövetség (EMC) a helyi Maccabi tagszervezetek ernyőszervezete. A Maccabi Európa Játékokat négyévente rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékokat követően. Az EMC 2015-ös kongresszusán dőlt el, hogy 2019-ben a magyar főváros lehet a házigazda. Az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp