Több mint 75 év elteltével tartottak ismét széder estét a régi varsói gettó területén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A varsó gettólázadás 76. évfordulójára emlékezve tartottak széder estét a gettó korábbi területén. A helyi Chabad által szervezett eseményen több százan vettek részt.

1943. április 19-én felkelés tört ki a varsói gettóban, az oda bezsúfolt zsidók így próbálták megakadályozni, hogy felszámolják a gettót, és haláltáborokba deportálják annak lakosait. A zsidó felkelők kezdetben visszaverték a gettóba bejutni próbáló SS-katonák behatolási kísérletét. A nácik végül nagyjából egy hónapig tartó ellenállást követően porig égették a gettót, 13 ezer zsidót meggyilkoltak, a többi 50 ezer lakost pedig haláltáborokba vitték.

A varsó gettólázadás emlékére tartott széder este résztvevői

76 évvel később a helyi Chabad szervezésében megközelítőleg 400 lengyel és más országokból érkezett zsidó egy széder estével emlékezett meg a varsó gettó hőseire. Az eseményt a varsói Hilton szállóban tartották meg, amely a volt gettó határán található.

A széder estének több mint szimbolikus jelentőségét hangsúlyozta Alan Stankowski, a 2023-ban megnyitni tervezett Varsói Gettómúzeum igazgatója. Szerinte az esemény nagyon sokat jelent a helyi zsidók számára, akiknek nincs nagy családjuk, hogy együtt ünnepeljék velük a peszachot.

Shalom Ber Stambler rabbi, a lengyel Chabad vezetője elmondta, hogy a varsói gettó felkelői nem csak azért küzdöttek, hogy katonai győzelmet arassanak, hanem identitásuk megőrzéséért is harcba szálltak. A rabbi szerint a széder este résztvevői számára is ez volt az üzenet: mindannyian ugyanannak a gondolatnak vagyunk a részesei, mindannyian zsidók vagyunk, és mindannyian büszkék vagyunk erre.

(Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp