Több mint 75 év elteltével tartottak ismét széder estét a régi varsói gettó területén

A varsó gettólázadás 76. évfordulójára emlékezve tartottak széder estét a gettó korábbi területén. A helyi Chabad által szervezett eseményen több százan vettek részt.

1943. április 19-én felkelés tört ki a varsói gettóban, az oda bezsúfolt zsidók így próbálták megakadályozni, hogy felszámolják a gettót, és haláltáborokba deportálják annak lakosait. A zsidó felkelők kezdetben visszaverték a gettóba bejutni próbáló SS-katonák behatolási kísérletét. A nácik végül nagyjából egy hónapig tartó ellenállást követően porig égették a gettót, 13 ezer zsidót meggyilkoltak, a többi 50 ezer lakost pedig haláltáborokba vitték.

A varsó gettólázadás emlékére tartott széder este résztvevői

76 évvel később a helyi Chabad szervezésében megközelítőleg 400 lengyel és más országokból érkezett zsidó egy széder estével emlékezett meg a varsó gettó hőseire. Az eseményt a varsói Hilton szállóban tartották meg, amely a volt gettó határán található.

A széder estének több mint szimbolikus jelentőségét hangsúlyozta Alan Stankowski, a 2023-ban megnyitni tervezett Varsói Gettómúzeum igazgatója. Szerinte az esemény nagyon sokat jelent a helyi zsidók számára, akiknek nincs nagy családjuk, hogy együtt ünnepeljék velük a peszachot.

Shalom Ber Stambler rabbi, a lengyel Chabad vezetője elmondta, hogy a varsói gettó felkelői nem csak azért küzdöttek, hogy katonai győzelmet arassanak, hanem identitásuk megőrzéséért is harcba szálltak. A rabbi szerint a széder este résztvevői számára is ez volt az üzenet: mindannyian ugyanannak a gondolatnak vagyunk a részesei, mindannyian zsidók vagyunk, és mindannyian büszkék vagyunk erre.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp