Antiszemita hagyománnyal ünnepelték a húsvétot egy lengyel faluban

A Júdás nevet viselő kalapos, nagy orrú, pajeszos bábut felakasztották, megbotozták, összerugdosták, lefejezték, felgyújtották és a folyóba dobták. Brutalitása miatt a sokszor antiszemita pogromokkal végződő szokást az orosz cár a 19. században betiltotta.

Nagypéntek, Lengyelország, Kárpátaljai Vajdaság. Pruchník falu főutcájában izgatottan gyülekeztek az emberek, hogy láthassák a bíróság ítéletét Júdás felett. Egy hatalmas, vörös orrú, pajeszos, nagy kalapú szalmabábu lógott az út menti lámpaoszlopon.

A szalmabábura a “Júdás 2019. Áruló” feliratot írták. A bábu karjára tűzött cédula arról tájékoztatta a járókelőket, hogy a bírói ítéletet Nagypénteken, délután háromkor hirdetik ki. A megadott időpontban több száz fős tömeg gyűlt össze a település egyébként II. János Pál pápáról elnevezett főutcájában.

Két férfi levágta a felakasztott bábut a lámpaoszlopról, és az ítélethirdetés helyszínére húzták a falun keresztül. A bábut botokkal felszerelt gyerekek követték. A következő jelenetben egy férfi kezében egy nagyjából kétméteres pálcával a bábu arcát, lábát, testét ütlegelte. Egy hang a tömegből: „Ezt a kizsákmányolásért és kirablásért kapod!”

A szülők lelkesen buzdították gyerekeket, akik lelkesedésükben már is rúgdosták a bábfigurát. Az esemény a falu hídjánál ért véget. A szervezők levágták a bábu fejét és végtagjait. Az egyik felnőtt férfi meggyújtotta a szalmából készült bábut, és a folyóba dobta.

A 19. század végén a cári hatóságok betiltották a “Júdás a bíróság előtt” népi hagyományt, mivel az esemény több településen zsidóellenes atrocitásokba torkollott. A népi jellegű antijudaista hagyomány a 20. század első évtizedeiben egyre inkább modern politikai antiszemita jelenséggé vált. A szokás csak a délkelet-lengyelországi vidéken maradt fent a két világháború közötti korszakig.

Júdás bábuját az antiszemiták által a zsidóknak tulajdonított külső tulajdonságok hangsúlyozásával ábrázolták. A fenti 1930-as évekből származó fotón látható, hogy a Júdás-bábú karjára Dávid-csillagot tűztek. A két világháború közötti Lengyelországban a Júdás-bábukat gyakran zsidók által lakott házak előtt állították fel. A bábut ilyenkor a házban lakóknak ki kellett vásárolni, ellenkező esetben megverték őket.

Az esemény újabban a 21. században bukkant fel újra. Hasonló jellegű eseményt, mint amit idén Húsvétkor tartottak Pruchníkban már tíz évvel ezelőtt is tartottak. Erről az eseményről egy 2009-es videó tanúskodik a Youtube-on.

A teljes cikk itt olvasható:

Antiszemita népi hagyománnyal ünnepelték a Húsvétot egy lengyelországi faluban

Egy lengyel falu úgy döntött, hogy a 2019-ben Jézus Krisztus kereszthalálát egy régi népi hagyománnyal ünnepli meg. A Júdás nevet viselő kalapos, nagy orrú, pajeszos bábut felakasztották, megbotozták, összerugdosták, lefejezték, felgyújtották és a folyóba dobták. Brutalitása miatt a sokszor antiszemita pogromokkal végződő szokást az orosz cár a 19. században betiltotta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp