A Kóser de finom peszachi receptje: parmezános maceszgombóc

“Amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak. Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.” E heti receptünk a Koser de finom jóvoltából.

A macesz gombóc új ruhája

Gyerekkoromban valahogy nem ettünk maceszgombócot soha. Aztán a rendszerváltás után csak előkerült. Főzte anyám a húslevesbe, mégha tréfli leves volt is. Pedig zsidó az egész család, csakhát ahogy nem ettünk maceszgombócot, úgy nem beszéltünk a zsidóságról sem. Mindenesetre, amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak.

Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.
Parmezános maceszgombóc paradicsomos zöldségraguval

Hozzávalók a gombóchoz:

4 púpos kanál maceszliszt
50gr reszelt parmezán

4 tojás

4 evőkanál olaj

4 evőkanál hideg víz

Só, bors, bazsalikom

A hozzávalókat alaposan összekeverem, 2 órát állni hagyom, majd dió nagyságú gombócokat gyúrok és lobogó forró sós vízben készre főzöm.

Hozzávalók a paradicsomos raguhoz:

1 nagyobb cukkini
1 padlizsán

1 répa

2 szál szárzeller

1 hámozott paradicsom konzerv

1 nagy fej hagyma

2 gerezed fokhagyma

Bazsalikom, oregano, só, bors,

Parmezán

Olívaolaj

A hagymát finomra vágom a fokhagymával együtt és megpirítom az olajon. Hozzáadom a kockára vágott cukkinit, padlizsánt, répát és szárzellert, majd a fűszereket és együtt pirítom. Ezután ráöntöm a hámozott paradicsom konzervet, hozzáadom a parmezánt, és összeforralom. A kész raguba beleszedem az időközben megfőtt gombócokat, újra összeforralom, friss bazsalikommal a tetején találom.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp