Yossi Amrani: A pészah, a zsidó nép és az izraeli nemzet valódi létezése

Az egyiptomi kivonulás története arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a küzdelmet egy békés és virágzó életért – írja Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete peszachi köszöntőjében.

Ma este világszerte családok gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a pészahot 5779 évben, és megemlékezzenek az Exodusról, a kivonulásról az ősi Egyiptomból, a nemzet születéséről, a rabszolgaságból elért szabadságról, az identitásunkról, a zsidók és a zsidó nép történelméről.

Yossi Amrani

Ahogy összegyűlünk az asztalnál, a családi hagyományokat ünnepelve olvassuk a Haggadát, és elmeséljük újra ezt a történetet. A Haggada olvasása egyesít minket a történettel, a történettel, amely apáról fiúra, generációról generációra öröklődik.

A történet többféleképpen olvasható és értelmezhető, de a fő üzenete egy a legfontosabb értékek közül, szabadság és függetlenség. Hosszú út vezetett a szabadsághoz a sivatagon keresztül. Az utazás hitet és bátorságot igényelt, és megtanította nekünk, hogy tartsuk a hitünket a legszörnyűbb történelmi időkben is. Ez a történet még mindig arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a küzdelmet egy békés és virágzó életért. A zsidó történelem során számos tragédiát és sorscsapást, katasztrófát és sikert éltünk meg.

A pészah, a zsidó nép és az izraeli nemzet valódi létezése, a lélek és a test szabadsága, értékeink képviselője, saját magunk kifejezése és önrendelkezésünk megjelenítése.

Az évnek ebben a különleges időszakában megcsodáljuk a tavasz szépségét és a természet újjászületését. Ahogy élvezzük az ünnep örömeit, és együtt énekeljük a dalt, amelyben hagyományosan azt kívánjuk egymásnak, hogy „Jövőre Jeruzsálemben”. Kétezer évvel ezelőtt Jeruzsálem leginkább a szívekben élt. Ma Izrael fővárosa. Jeruzsálem a zsidó nép szívében él, és nemcsak egy fontos központja a zsidó életnek, hanem annál több is. Jeruzsálem ne csak a szívünkben éljen, hanem legyen része Izrael csodájának is!

Ebben a fontos időszakban, ahogy készülődünk a széderre, szeretném kifejezni a személyes és a nagykövetség jókívánságait is pészah ünnepére. Kívánom, hogy legyenek szabadok, függetlenek és büszkék az identitásukra.

Chag Sameach!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp