Yossi Amrani: A pészah, a zsidó nép és az izraeli nemzet valódi létezése

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az egyiptomi kivonulás története arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a küzdelmet egy békés és virágzó életért – írja Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete peszachi köszöntőjében.

Ma este világszerte családok gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a pészahot 5779 évben, és megemlékezzenek az Exodusról, a kivonulásról az ősi Egyiptomból, a nemzet születéséről, a rabszolgaságból elért szabadságról, az identitásunkról, a zsidók és a zsidó nép történelméről.

Yossi Amrani

Ahogy összegyűlünk az asztalnál, a családi hagyományokat ünnepelve olvassuk a Haggadát, és elmeséljük újra ezt a történetet. A Haggada olvasása egyesít minket a történettel, a történettel, amely apáról fiúra, generációról generációra öröklődik.

A történet többféleképpen olvasható és értelmezhető, de a fő üzenete egy a legfontosabb értékek közül, szabadság és függetlenség. Hosszú út vezetett a szabadsághoz a sivatagon keresztül. Az utazás hitet és bátorságot igényelt, és megtanította nekünk, hogy tartsuk a hitünket a legszörnyűbb történelmi időkben is. Ez a történet még mindig arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a küzdelmet egy békés és virágzó életért. A zsidó történelem során számos tragédiát és sorscsapást, katasztrófát és sikert éltünk meg.

A pészah, a zsidó nép és az izraeli nemzet valódi létezése, a lélek és a test szabadsága, értékeink képviselője, saját magunk kifejezése és önrendelkezésünk megjelenítése.

Az évnek ebben a különleges időszakában megcsodáljuk a tavasz szépségét és a természet újjászületését. Ahogy élvezzük az ünnep örömeit, és együtt énekeljük a dalt, amelyben hagyományosan azt kívánjuk egymásnak, hogy „Jövőre Jeruzsálemben”. Kétezer évvel ezelőtt Jeruzsálem leginkább a szívekben élt. Ma Izrael fővárosa. Jeruzsálem a zsidó nép szívében él, és nemcsak egy fontos központja a zsidó életnek, hanem annál több is. Jeruzsálem ne csak a szívünkben éljen, hanem legyen része Izrael csodájának is!

Ebben a fontos időszakban, ahogy készülődünk a széderre, szeretném kifejezni a személyes és a nagykövetség jókívánságait is pészah ünnepére. Kívánom, hogy legyenek szabadok, függetlenek és büszkék az identitásukra.

Chag Sameach!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp