Szíriai életmentők és francia nácivadászok kapják idén az Elie Wieslről elnevezett díjat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma ebben az évben a Fehér Sisakosok szíriai önkéntes életmentő szervezetnek, illetve egy francia nácivadász házaspárnak ítélte oda legrangosabb elismerését, az Elie Wiesel-díjat.

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum hétfőn bejelentette, hogy az idei Elie Wiesel-díjat a Fehér Sisakosok néven is ismert Szíriai Civil Védelem elnevezésű önkéntes szervezet, illetve a háborús bűnösöket felkutató francia házaspár, Serge és Beate Klarsfeld kapják meg.

A 2014-ben a szíriai polgárháború idején alapított Fehér Sisakosok önkéntesei a háború sújtotta térségekben végeztek mentőakciókat és nyújtottak segítséget a rászorulóknak. A nyugati országok humanitárius szervezetként tartják számon, míg Oroszország és az általa támogatott Aszad-rezsim fenyegetést lát bennük. Ezért tavaly nyáron az izraeli hadsereg amerikai és európai segítséggel egy szomszédos országba menekítette a szervezet több tagját.

Közvetlen életveszélyből menekített ki szíreket Izrael – Kibic Magazin

A szír polgári védelmisek hamarosan megköszönték a mentési akcióban segédkező országoknak a részvételt, azonban az akciót végrehajtó Izraelt – valószínűleg azért, hogy ne vádolják őket a zsidó állammal való kollaborációval – elfelejtették megemlíteni. A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során.

Serge és Beate Klarsfeld miután összeházasodtak úgy döntöttek, hogy szökött náci háborús bűnösöket fognak felkutatni, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák őket. Ezt a tevékenységet aztán több mint 50 évig űzték. Ez idő alatt több keresett náci, illetve Vichy kollaboráns bíróság elé állításában segédkeztek.

Becsületrenddel tüntették ki Franciaország leghíresebb nácivadász párosát – Kibic Magazin

Egy romániai zsidó srác az ’60-as években Párizsban megismerkedett egy német katona lányával. Miután összeházasodtak, úgy döntöttek, hogy nácikra fognak vadászni. Most a legmagasabb állami kitüntetésekben részesítették őket. Serge Klarsfeld Romániában született 1935-ben, a holokauszt elől családjával Franciaországba menekültek. Édesapját viszont így is Auschwitzba deportálták, ahonnét már nem tért vissza.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp