Tűz volt tegnap a jeruzsálemi Templomhegyen is

Kisebb tűz keletkezett a jeruzsálemi al-Aksza mecset egy részében hétfő este; az oltás sikeres volt, személyi sérülés nem történt. A tüzet a környéken játszadozó gyerekek okozták, nem szándékosan.

A tűz a Templomhegy délkeleti sarkán keletkezett, a Salamon istállóiként, arab nevén Marvání imaházként is ismert részen, néhány órával az után, hogy Párizsban lángra kapott a francia főváros híres katedrálisa, a Notre-Dame.

Tűz a a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél

A mecsetre felügyelő hatóság szerint a tüzet a környéken játszadozó gyerekek okozták, nem szándékosan. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Az al-Aksza mecset az iszlám vallás harmadik legszentebb helye, a hely azonban a zsidóság számára is kiemelt fontossággal bír, mert itt állt az ókorban az első, majd a második jeruzsálemi Szentély, amelynek időszámításunk szerint 70-ben elkövetett lerombolása jelentette a zsidó nép szétszóratásának kezdetét. 

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost –, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf, az iszlám szent helyeket felügyelő bizottság gondnoksága alá került.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp