Egyetlen fotó sem maradt fenn a budapesti gettóról

A magyarországi holokausztról szinte egyáltalán nem maradtak fenn fényképek. Ezt a hiányt is megjeleníti a Fortepan digitális fotóarchívum anyagára épülő kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Galériában nyílik szerdán. Ma van a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja.

A kiállítás a közös történetünk 100 évéről mesél az átlagember nézőpontján keresztül. Fő vezérfonala a kronologikus történeti sorrendtől eltérve a gyerekkortól az időskorig követi végig az emberi élet állomásait.

A 200 privát fotón átsejlik maga a történelem – hangsúlyozta Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora. A tárlat emellett további 150 olyan fotót is bemutat, amelyekből 16 nagyobb történet rajzolódik ki. Ezeket a történeteket külön installációkon emeli ki a kiállítás, a fotókhoz tartozó tárgyakkal együtt.

A magyarországi holokauszt a fotótörténet egyik fehér foltja. Összesen csupán 24 olyan képet ismerünk, amelyek közvetlen kapcsolatba hozhatóak a deportálásokkal, a budapesti gettó életéről pedig egyetlen fotó sincsen – hangsúlyozta a kurátor. A kiállítás ezt a hiányt külön installáción jeleníti meg.

A kiemelt történetek között szerepel egyebek mellett Jámbor István szamizdat-fotós 1980-as évekbeli képes beszámolója Erdélyről, valamint Urbán Tamásnak az 1970-80-as évek ifjúsági underground kultúráit megörökítő fotóválogatása. Fotótörténeti különlegességet jelentenek Lőw Márton geológus képei, az első világháborús fogolytáborok mindennapjait megörökítő fotós 1915-ben került Szibériába, majd csak egy kalandos világ körüli hajóút árán tudott hazakeveredni.

A tárlat utolsó szakaszán a második világháborúban szétlőtt Budapestről szerepel egy válogatás, az archív fotók mellé állítva az egyes helyszínek mai képét. Végül egy képzeletbeli fővárosi utca következik, amely különböző évtizedekből származó és különböző helyszíneken rögzített fényképekből áll össze.

A földszinten az érdeklődők a Fortepan munkáját ismerhetik meg. A Tamási Miklós és Szepessy Ákos által 2010-ben alapított, ma már több mint 110 ezer fényképet tartalmazó gyűjtemény nevét a Forte gyár amatőr fotósoknak gyártott népszerű negatív filmjeiről kapta.

A Minden múlt a múltam című kiállítás szerdától, azaz április 17-től augusztus 25-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

Minden múlt a múltam #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan

A tízéves Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállított képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Az adott kor, melyben készültek, sokféle módon, számos rétegben jelenik meg ezeken a képeken, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontja és életeseményei kapják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp