A Mazsihisz gyűjtést indít a Notre-Dame újjáépítésére

A Mazsihisz 1000 Eurót ajánlott fel a helyreállítási munkálatokhoz a magyar zsidóság nevében. Számos zsidó szervezet és zsidó vallási vezető fejezte ki együttérzését a katolikus híveket ért veszteség miatt.  

Európai idő szerint valamivel hajnali kettő után sikerült megfékezni a párizsi Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet, amely hétfő este hét óra körül gyulladt ki Franciaország leghíresebb székesegyházában.

A tüzet tehát gyakorlatilag eloltották, most azzal kell foglalkozni, nehogy újra kigyulladjon valami.

Franck Riester kulturális miniszter arról beszélt, hogy a főszerkezetet megmentették, de a helyzet ettől még bizonytalan. Ő azt mondta, hogy a huszártorony összedőlése és a tetőszerkezet kétharmadának leégése mellett a kereszthajó egy része is megsemmisült.

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok azonban nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást.

A Mazsihisz gyűjtést szervez

Az egész világ döbbenten nézte a lángoló Notre-Dame képeit. Nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás”, írta Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke közleményében, és együttérzését fejezte ki a katolikus közösséggel, a francia nemzettel.

Heisler András a Zsidó Világ Kongresszus (World Jewish Congress-WJC) alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. A Mazsihisz a magyar zsidóság nevében a gyűjtéshez felajánlja az első 1000 eurót.

Heisler András

„Az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökél bennünket, hogy a szavakon túl szimbolikus adományunkkal is segítsük a Notre-Dame újjáépítését”, írta Heisler András közleményében.

Frölich Róbert, a Dohány utcai Zsinagóga főrabbija is megemlékezett a tegnapi tragédiáról

„Egy templom ég. Égnek a falak, a tető, leomlott a torony. Párizs egyik jelképe, a nyolc évszázados Notre-Dame ég. A benne elmorzsolt fohászok, a hit azonban sosem éghet el. Együttérzünk a katolikus világgal, megrendülten figyeljük a pusztulást. Ennyit tehetünk itt, Pesten”, olvasható Facebook oldalán.

„Együtt sírok veled”, mondta Párizs érsekének a francia főrabbi

Haïm Korsia azt nyilatkozta, hogy együtt szenved katolikus testvéreivel a Notre-Dame székesegyházat ért tragédia miatt, írja a zsido.com.

Haïm Korsia

 A főrabbi kifejezte azt a meggyőződését, hogy ez a vallási helyszín újjá fog éledni. „A keresztények számára a húsvéti ünnep a feltámadásról szól. Hiszek abban, hogy ez az épület is feltámad, amit ma lángok között láttuk.” – tette hozzá, majd személyes emlékeit is felidézte: „Lehetőségem volt arra, hogy szertartást végezzek ebben a katedrálisban. (…) ez egy különleges hely a vallásközi párbeszéd számára.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp