„Hogy lehetne kihagyni egy ilyen lehetőséget?”

Több száz önkéntest várnak a Maccabi Európa Játékok szervezői: a delegációk fogadásától a sportolóknak nyújtott segítségen át tévéstábok kíséréséig rengeteg feladat vár rájuk. A munka mellett persze részt vehetnek a különböző programokon, a végén pedig együtt bulizhatnak minden résztvevővel a Szigeten. Beszélgetés Dancsi Noémivel és Ilan Sagivval, az önkéntes divízió vezetőivel. 

Ti hogyan kapcsolódtok az önkéntességhez?

Ilan Sagiv: Izraelben az önkénteskedés alap az oktatásban és a nevelésben. Izrael megalakulása a sok önkéntesnek is köszönhető, akik jöttek segíteni építeni a társadalmat. Ezek a tulajdonságok mindig megvoltak bennem is. Hiszem, hogy ha nem állunk egymás mellett, akkor Izrael sem lett volna olyan sikeres.

Dancsi Noémi: Az önkéntesség egy olyan feladat, amit szívből csinálunk, nem pénzben térül meg. Ezt már több Maccabi-rendezvényen magam is tapasztaltam, például a berlini Maccabi Európa Játékokon 2015-ben, 10 napig. Egy családnál szálltam meg, és különböző feladatokat kaptam. Úgy gondolom, hogy ezzel mind a közösségnek, mind a társadalomnak egy olyan extrát adunk, amelyet nem feltétlenül kell elvárni, viszont abszolút pluszt ad mindenkinek.

Egyáltalán miért van szükség önkéntesekre a Játékokhoz?

DN: Több területen kell segítség, segíteni kell a sportolókat, résztvevőket. Emellett a Maccabi Európa Játékok arculatát, magyarságát és zsidóságát az önkéntesek fogják képviselni.

IS: Én magam is önkéntesként vettem részt a 2017-es Maccabi Világjátékokon. Az önkéntesek teremtik a hangulatot, Izraelben is óriási volt a segítség, amit a több mint 10 ezer sportolónak és kísérőnek biztosítottak.

Ilan Sagiv és Dancsi Noémi

Milyen feladataik lesznek az önkénteseknek?

IS: Minden divíziónak szüksége lesz önkéntesekre: szállodákban, logisztika területén, a Játékok helyszínein, de lehet kísérgetni külföldi tévéstábokat is. Nagyon sokféle munka lesz.

DN: Így van, ahogy Ilan is mondja, nagyon sok területről van szó a tíznapos Játékok alatt. Szükségünk lesz segítségre a delegációk fogadásához, kíséréséhez: például várjuk a sportolókat a repülőtéren, elkísérjük őket a szállodákhoz, ahol szintén szükségünk lesz olyan emberekre, akik a legnehezebb szituációkban is feltalálják magukat. Ugyanígy, amikor megkezdődnek a játékok, a sporteseményeknél is különböző feladatok lesznek: koordinálni kell a résztvevőket, szükség lesz segítségre az akkreditációs és információs pultnál is, itt több nyelven beszélő önkéntesekre is szükség lesz. Nem utolsósorban pedig, amíg a sportolók versenyeznek, nekik nagy segítség lesz, ha például időben kapnak vizet, törölközőt, vagy épp információt.

Hány önkéntesre van szükség? Hogy választjátok ki őket? 

DN: 500 önkéntesre számítunk. Jogszabály szerint meghatároztunk egy korhatárt: mindenki jelentkezhet, aki betöltötte 16. évét, felső korhatár viszont nincs. A regisztrációs folyamat már elkezdődött, a weboldalunkon kell kitölteni egy adatlapot, ezután pedig mindenkit elhívunk egy személyes interjúra, hogy megismerjük.

IS: Noémivel ketten interjúztatjuk a jelentkezőket. Itt mindenkit megismerünk, felmérjük a tapasztalatát, nyelvtudását, és persze a személyes preferenciáját, hogy melyik területen tudja magát elképzelni, és azt is, hogy a képességeinek megfelelően mi melyik területre tudjuk őt beosztani.

Kikre számítotok elsősorban? Fontos-e például, hogy egy jelentkező több nyelven is beszéljen?

DN: Mindenkinek meg fogjuk találni a megfelelő területet, ahol a maximálisat tudja nyújtani, azoknak az önkénteseknek is, akik nem beszélnek jól idegen nyelveken. Nekik is tudunk olyan munkát adni, amivel értékes csapattagok lesznek. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a Maccabi Európa Játékok egy nagy, nemzetközi multisport rendezvény, 3000 ember érkezik, így akik több nyelven beszélnek, azoknak mindenképp lesz lehetőségük használni azokat. Akár több szakterületen is tudnak tapasztalatot szerezni, mint például szálloda, logisztika, adminisztráció. Emellett mi is szervezünk képzéseket az önkénteseinknek, magyar és angol nyelven.

IS: Várunk mindenkit, aki úgy érzi, hogy fontos neki részt vennie a Maccabi Európa Játékokon, és tudná képviselni azt az arculatot, amit mi szeretnénk teremteni: meg akarjuk mutatni, hogy a magyar főváros mosolygós, segítőkész és szívesen fogadja a vendégeket.

Miért jó önkéntesnek lenni egy ilyen rendezvényen?

IS: Én megfordítanám a kérdést: hogy lehetne kihagyni egy ilyen lehetőséget? Nem volt még soha ilyen rendezvény Magyarországon, ez az eddigi legnagyobb felnőtt multisport rendezvény itt, amely egyben egy nagy multikulturális találkozó is. Nem szabad ebből kimaradni!

DN: Az önkéntesek saját szabadidejüket, tudásukat és energiájukat adják át a közösségi munkának. Természetesen figyelünk arra, hogy valamennyire kompenzáljuk az önkéntesek munkáját. A képzések mellett minden önkéntes kap akkreditációs kártyát, amellyel minden sporteseményen, kulturális rendezvényen részt tudnak venni, a nyitó- és a záróünnepségen is, utóbbi ráadásul a Sziget Fesztiválon lesz, ami külön vonzó lehet. Kap mindenki egyenpólót és -sapkát, valamint egy üdvözlőcsomagot apró meglepetésekkel. Úgy gondolom, hogy ha valaki részese a Játékoknak, és nem sportoló, de szeretne részt venni egy ilyen nemzetközi eseményen,  közösségi élményben, szeretné képviselni a magyarságot, a magyar zsidóságot, akkor egy olyan élményben fog részesülni, amit még az unokáinak is mesélni fog, és maradandó emlékként adja tovább.

Nektek mi a legjobb személyes élményetek önkéntesként?

DN: Az, hogy részt vettem a 2015-ös berlini Maccabi Európa Játékokon, ugródeszkát adott, hogy a budapesti Maccabi Európa Játékok önkéntes divízióját vezethessem. Emellett tudtam bizonyítani, hogy igenis értéke van az önkéntesi munkának, szakmailag is fejlődhettem. És erre itt van a lehetőség mindenkinek.

IS: Nekem a legnagyobb élmény az volt, hogy részt vehettem a megnyitón 2017-ben, Izraelben, a Világjátékokon. Ott nem számít, hogy mi a szereped, ott vagy a stadionban, és több ezren büszkék veled együtt, hogy együtt vannak. Ez egy fantasztikus élmény volt.

Meddig lehet önkéntesnek jelentkezni a Játékokra?

IS: A regisztráció lezárását májusra tervezzük, de várjuk a mihamarabbi jelentkezéseket.

DN: Így van, ugyanis terveink szerint júniustól már kezdjük az önkéntesi képzéseket, tehát előtte 2-3 héttel le szeretnénk lezárni a regisztrációt, hiszen az interjúkat is le kell folytatni. Szeretnénk mindenkit megismerni, mindenkit a legjobb élményben részesíteni a Játékok ideje alatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp