A szövetségesek nyolcszázezer ember sorsával játszottak

Magyarország 1944-es német megszállását a szövetségesek provokálták ki, nem érdekelte őket az üldözöttek sorsa – állította Borhi László történész az Indexen megjelent cikkében. Az írás éles kritikákat váltott ki, a történész egy interjúban válaszolva cáfolta ezeket az index.hu-nak. 

Számított ekkora felháborodásra és kritikákra?

Borhi László: Nem gondoltam igazán bele. Fel akartam végre kelteni a figyelmet egy szinte elfelejtett történelmi esemény iránt. A megszállás 75. évfordulójáról van szó. A német megszállás a tatárjárás, Mohács, Trianon és a szovjet megszállás mellett a magyar történelem legdrámaibb eseménye, ami hosszú időre alapvetően megváltoztatta Magyarország sorsát. Ehhez képest alig beszélünk róla.

 A magyar reakciók alapján sokak szemében az ön cikke a Fidesz emlékezetpolitikáját igyekszik legitimizálni.

B.L.: Semmi közöm a Fidesz emlékezetpolitikájához. Nem szeretem azokat a történészeket, akik nem arra mennek, amerre a kutatás viszi őket, hanem kozmetikázzák az adataikat. Ellenben szeretek olyasmiről írni, ami ellentmondásos, amiről beszélni kell. Amikor a szovjet megszállásról írtam, akkor is három-négy órát veszekedtek velem az úgynevezett ideológiai ellenfelek, hogy miket írok, hogy ez nácizmus és felháborító.

A német megszállás történetét az amerikai-magyar kapcsolatok keretében vizsgálja. Hogy fogadták ezt Amerikában?

B.L.: Nagyon pozitívan, nem tekintették Amerika-ellenes szövegnek. Neves holokausztkutató fejezte ki a döbbenetét, mert a német megszállásnak ezt a hátterét nem ismerte. Ez nem egy „két könyvből lett egy harmadik”, a kiugrás történetét újra össze kellett rakni az alapoktól.

Borhi László

Utal rá a cikkében, hogy nemrég új iratok kerültek elő Amerikában a megszállásról. Mik ezek és mekkora a jelentőségük?

B.L.: Az én családom tagjait is elvitték a holokausztban, és nagyon szerettem volna tudni, hogy ez miért történt meg. A holokausztra és a német megszállásra vonatkozó magyar-német tárgyalásokról nem maradtak fenn pontos jegyzőkönyvek. Az amerikai hírszerzésnek, az OSS-nek azonban volt beépített embere a német külügyminisztériumban, ezért mentem kutatni Washingtonba. A magyar-német tárgyalások összefoglalóit egyelőre nem találtam meg, olyan iratokat azonban igen, amelyek arról szólnak, hogy a szövetségesek, főleg az angolok, mennyire tudatosan törekedtek arra, hogy megszállassák az országot a németekkel. Ez új és döbbenetes, 800 ezer ember sorsával játszottak.

Nem logikus, hogy meg akarták bontani a központi hatalmak szövetségét?

B.L.: Az angolokat és az amerikaiakat 1943 őszéig nem érdekelte, hogy megállapodjanak a románokkal, a bolgárokkal, a finnekkel és a magyarokkal, pedig mind ki akart ugrani. A magyarok egyet akartak, azt, hogy a háború után minket is felszabadított országként kezeljenek, úgy mint azután Ausztriát is, ahol pedig virágokkal és puszikkal köszöntötték Hitlert. ‘43 őszén azonban hirtelen fontos lett a szövetségeseknek a kiugrás. Innen kezdtem a nyomozást, olyan iratokat kerestem, amelyek megmagyarázzák, hogy miért következik be ez a változás.

A teljes cikk itt olvasható:

Amikor az angolok és az amerikaiak segíthettek volna a zsidóknak, nem tettek semmit

Amikor az angolok és az amerikaiak segíthettek volna a zsidóknak, nem tettek semmit – Szabad azt mondani, hogy a német megszállást a nyugatiak provokálták ki, vagy hülyeség? Utolsó csatlós Magyarország? Jobb lett volna a zsidóknak, ha meg sem próbáljuk? Interjú Borhi Lászlóval.

 

Kapcsolódó cikkek:

Nem a szövetségesek felelőssége a magyar holokauszt – Kibic Magazin

Magyarország német megszállásának 75-dik évfordulója alkalmából a Kibic is beszámolt arról, hogy egy friss tanulmány szerint közvetve a szövetségesek provokálták ki a magyar népirtást. Laczó Ferenc, a Maastrichti Egyetem történésze válaszolt a nagy visszhangot kiváltó írásra, amelyben más megvilágításba helyezi az eseményeket. Laczó Ferenc szerint nem lehet a nyugati szövetségesek második világháborús reálpolitikáját morális kritikával illetni.

 

 

A szövetségeseknek is szerepük volt a magyar holokausztban – Kibic Magazin

Március 19-e hajnalán a német csapatok bevonultak Magyarországra, és megkezdődött a zsidókérdés végső megoldása hazánkban is. A tragikus helyzet kialakulásában nem csak a magyaroknak és a németeknek, hanem a szövetségeseknek is szerepük volt egy friss tanulmány szerint. 1942-től a magyar kormánynak Kállay Miklós vezetésével az volt az elsődleges célja volt, hogy Magyarországot kivezesse a háborúból.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp