Deutsch Tamás: reméljük, hogy a miénk lesz az eddigi legjobb Maccabi

Az esemény  Deutsch Tamás szerint Európa legnagyobb zsidó rendezvénye, amely nem „csak” minden idők legnagyobb magyarországi multi-sporteseménye, hanem egyúttal zsidó közösségi, kulturális és vallási rendezvénye. A szervezők április végéig még várják önkéntesek jelentkezését! 

Az idén július 29-én kezdődő budapesti 15. Maccabi Európa Játékokról adott tájékoztatást a  Mazsihisz és a BZSH közös vezetőségi ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, valamint Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, az idei játékok Szervező Bizottságának társelnöke a Mazsihisz-BZSH budapesti, Síp utcai székházában.

Az MTK elnöke a tájékoztatójában úgy fogalmazott: három egyenrangú partner – a Maccabi Vac, a Mazsihisz és az MTK – szoros, eredményes együttműködése révén nyerhette meg a magyar főváros azt a pályázatot, amelyért versenyben volt a világhírű teniszjátékos Roger Federer által képviselt Basel városa is. Deutsch Tamás óriási diplomáciai sikernek nevezte azt is, hogy előzőleg – Heisler András és Jusztin Ádám tevékenységének köszönhetően – Budapesten ülésezett a Maccabi EMC kongresszusa.

A játékok kezdetére felújítják Hajós Alfréd síremlékét

Beszédében Deutsch Tamás kitért arra: a játékok megszervezésére és lebonyolítására létrehozták az EMG2019 Kft.-t, amelynek 40 százalékban a Maccabi Vac, míg 30-30 százalékban a Mazsihisz és az MTK a tulajdonosa. Az eddigi adatok szerint háromezer fő vesz részt a játékokon, kilenc nap alatt 78 ezer adag étel készül, és hét szállodában szerveznek szombati kidust. A játékok teljes költségvetése mintegy 4,9 milliárd forint állami támogatás. Az elnök hozzátette: ebbe nem lehet beszámítani azt a Kerepesi úti sportkomplexumot, amely nem készült el határidőre, de remélhetőleg 2020-21-re megvalósul.

Deutsch Tamás végül elmondta: habár sok sportesemény lesz idén Budapesten, bízik benne, hogy a résztvevők szerint a 15. budapesti Maccabi Játékok bizonyulnak majd az eddigi legjobb Maccabi-versengésnek.

A politikus szerint a budapesti Maccabi egyik elsődleges célja a helyi – budapesti és vidéki – zsidó közösség erősítése.

Jusztin Ádám elmondta, hogy hosszú évek óta fontos volna a hazai zsidó sport megérdemelt presztízsének emelése, ami a Maccabi játékoknak köszönhetően meg is valósulhat. A magyar sportolók létszáma várhatóan meghaladja a kétszáz főt, és a magyarok szinte minden sportágban megmérkőznek.

A játékok lebonyolításában elengedhetetlen az önkéntesek szerepe, erre a munkára április végéig még lehet jelentkezni a szervező cég honlapján: www.emg2019.hu.

Végül Heisler András elmondta: Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól a héten azt a tájékoztatást kapta, hogy a játékok kezdetére a kormány felújíttatja az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd síremlékét.

 

A legnagyobb magyarországi multisportesemény lesz

2019. július 29. és augusztus 7. között Budapest ad otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak. A Maccabi Európa Játékokat négyévente, két évvel, a minden alkalommal Izraelben megrendezésre kerülő Maccabi Világjátékok után és egy esztendővel a soron következő nyári olimpiai játékok előtt, változó helyszínen rendezik meg. Budapest előtt 2011-ben Bécs, 2015-ben pedig Berlin volt a Játékok házigazdája.

A Maccabi Európa Játékok a legnagyobb magyarországi multisportesemény lesz. A Játékokra több mint 30 országból 2500-3000 zsidó sportoló és több száz csapattag, kísérő érkezik Budapestre a világ minden részéből, hiszen meghívottként nem európai országok delegációi is részt vehetnek a rendezvényen. A zsidó sportolók 25 sportágban fognak versenyezni. Magyarország minden idők legnagyobb létszámú csapatával indul a budapesti Játékokon.

A Maccabi Európa Játékok azonban jóval több mint egy sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, vallási és közösségi rendezvénye is egyben. A Játékok eseményein főszerepet kap a kimeríthetetlen gazdagságú magyar zsidó hagyomány és kultúra. A budapesti Maccabi Európa  Játékok egyik fénypontja a közös szombatfogadás lesz Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcai zsinagógában. A Játékok gazdag kulturális programjai révén a külföldről érkező sportolók és látogatók betekintést nyerhetnek a sokszínű magyar zsidó közösség életébe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp