Az antiszemita incidensek száma csökkent, a támadásoké viszont nőtt Magyarországon

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) éves jelentése szerint 2018-ban ugyan csökkent a regisztrált antiszemita gyűlöletcselekmények száma, a támadások azonban a legmagasabb értéket mutatják azóta, hogy az Alapítvány a monitoring tevékenységét végzi.

A TEV hat éve folyamatosan figyeli és elemzi a Magyarországon ismerté vált antiszemita indíttatású incidenseket és gyűlöletcselekményeket. Ennek a szakmai módszertanra épülő monitoring tevékenységnek az eredménye az az éves jelentés, amely összegző megállapításokat tesz az előző évben nyilvánossá vált esetekkel kapcsolatban írja a TEV a közleményében.

Vámos Miklós és Koncz Zsuzsa Dávid-csillagokkal összefirkált plakátja

Mint, írják, annak ellenére, hogy az elmúlt években csökkenő tendenciát mutattak a regisztrált antiszemita gyűlöletcselekmények, 2018-ban több fizikai támadásról is hírt kapott az Alapítvány, illetve Magyarországgal ellentétben az európai trendek növekedést mutattak.

A TEV jelentése kétféle cselekménnyel foglalkozik: gyűlölet-bűncselekményekkel és gyűlölet motiválta incidensekkel. A kétféle cselekményt együttesen gyűlöletcselekményeknek nevezzük. A tanulmányban olyan gyűlöltet-bűncselekményeket és gyűlöletincidenseket összesítettek, amelyek motivációja az antiszemitizmus.

Az éves összefoglaló és a havi monitoring jelentés is az EBESZ által javasolt módszertan alapján készül. Az antiszemita gyűlölet-cselekmények és incidensek, hírek havi bontású jelentésekben összegezve, illetve folyamatában is bemutatásra kerültek a TEV elemzésében – ebből kiderült, hogy az április hónapi esetszám 2018-ban kiemelkedően magas volt.

A TEV összesen 32 antiszemita gyűlöletcselekményt regisztrált, amelyek közül 3 esetben történt támadás, 10 esetben rongálást, 19 esetben pedig gyűlöletbeszédet azonosítottak.

Az előző évekkel összehasonlítva ez a szám csökkenő tendenciát mutat, az egy évvel korábbi jelentésből kiderül, hogy 2017-ben 36 eseményt azonosított a TEV, ezt megelőzően a számok a következőképp alakultak: 2016-ban 48 eseményt regisztráltak, 2015-ben 52, 2014-ben pedig 37 eseményről adtak hírt. Ugyanakkor 2018-ban 3 esetben jutott tudomásukra támadás, ez a legmagasabb érték azóta, hogy az Alapítvány a monitoring tevékenységét végzi.

A regisztrált antiszemita esetek száma Magyarországon 2014-2018 között (Kép: TEV)

A TEV szerint az idei regisztrált események többségével kapcsolatban elmondható, hogy azok spontán cselekmények voltak, az Alapítvány nem állapított meg szervezettséget az elkövetések kapcsán, azonban a rongálás kategóriába tartozó falfirkák feltételeznek előkészületet az elkövetők oldaláról, illetve a jelentésből az is kiderül, hogy az ismerté vált elkövetők mindegyike férfi volt.

Az antiszemita gyűlölet-cselekmények magyarországi csökkenése azért is figyelemreméltó, mert eközben az európai trend ennek az ellenkezője. Európa két legnagyobb zsidó közösségével rendelkező országában, Nagy-Britanniában és Franciaországban jelentősen növekedett tavaly az antiszemita gyűlölet-cselekmények száma az előző évi adatokhoz képest. 

Magyarországon nemcsak a tendenciát tekintve kedvezőbb a helyzet, hanem az arányokat tekintve is: míg Nagy-Britanniában 1 millió lakosra 25, Franciaországban pedig 8,1 antiszemita gyűlölet-cselekmény jut – Magyarországon ez a mutató mindössze 3,4 – olvasható a TEV közleményében.

A teljes jelentés az alábbi linkről tölthető le: https://tev.hu/wp-content/uploads/2019/04/TEV_2018eves-rovid_72dpi.pdf

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp