Sötét idők antiszemitizmusát idézheti meg a New York-i kanyarójárvány

Szükségállapotot hirdettek New Yorkban az ultraortodox zsidók körében terjedő kanyarójárvány miatt. Eközben a haszid csoportok vezetői az antiszemitizmus erősödésétől tartanak, a háttérben pedig az oltásellenes mozgalom is felsejlik.

A 14. század közepén pusztító nagy pestisjárvány idején az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi okozza a Fekete Halált. Ezért aztán különféle elméleteket kezdtek el gyártani, és nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy előkerüljön a zsidók ármánykodása, mint az egyik lehetséges magyarázat. Ez akkor több tízezer zsidó életébe került, akiket Európa-szerte gyilkoltak le a legváltozatosabb módokon.

A mostani kanyarójárvány New York környékén annyiban hasonlít a középkori eseményekre, hogy ismét a zsidók lettek egy fertőző betegség terjedésének bűnbakjai. A  járvány ugyanis az ultraortodox zsidó közösségből indult el, és elsősorban a haszidok alacsony oltottsági átlagtól szenvedő gyermekeit érinti. A közösségi vezetők többsége az oltások fontossága mellett kezdett el kampányolni a járvány megfékezésének érdekében, miközben az antiszemitizmus erősödésétől tartanak.

Félretájékoztatás magasfokon

New York város illetékesei a héten egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt, Brooklyn egyes részein pedig büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást. A városban október óta ugyanis 285 kanyarós esetet regisztráltak, köztük 246 volt a gyerek, a betegek többsége a brooklyni haszid közösségekből való, ahol nagyjából 1800-ra tehető a beoltatlan gyerekek száma. A múlt hónapban hasonló intézkedéseket hoztak az ultraortodox zsidókkal szintén sűrűn lakott New York közelében található Rockland megyében is, ahonnan eddig  168 megbetegedést jelentettek.

Az amerikai hatóságok szerint a járvány tavaly októberben egy beoltatlan ultraortodox zsidó közösséghez tartozó gyermektől indult ki, aki valószínűleg izraeli látogatása alkalmával fertőződhetett meg. Izraelben akkor már javában terjedt a kanyaró, leginkább az ultraortodoxok által lakott jeruzsálemi Meá Sáárim negyedben, ahol novemberben egy kislány belehalt a betegségbe. A gyerek szülei ahhoz a szélsőséges Naturej Karta csoporthoz tartoztak, amely elutasítja Izrael államának létezését, és nem veszi igénybe annak szolgáltatásait, így a gyerekeket sem oltatják be. Az állami intézmények ilyen jellegű bojkottálása azonban nem az egyetlen oka a haszid gyerekek magas számú oltatlanságának.

Elharapózott a kanyaró a brooklyni ortodox zsidók körében – Kibic Magazin

A vírus által okozott fertőző betegség elsősorban azokban a zárt közösségekben terjed, ahol erőteljes az oltásellenes mozgalom. Riadót fújtak Washington államban, Coloradóban és New York államban, mivel évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Ebben a három tagállamban január eleje óta 159 új megbetegedést jegyeztek fel.

Az ultraortodox zsidók attól függően, hogy melyik csoporthoz, közösséghez tartoznak igen különböző módokon tájékozódnak a világ dolgairól. Van, ahol kizárólag a közösségi vezetők és a rabbik szava számít, de olyan közösségek is akadnak, amely tagjainak nem okoz gondot akár még a közösségi média használata sem. Az oltások elutasításában pedig mindféle esetre lehet példákat találni. Akadnak rabbik, akik kimondottan oltásellenes hangokat ütnek meg, és ezt közvetítik a közösségüknek is, de olyanok is vannak szép számmal, akik a világi emberekhez hasonlóképpen a neten tájékozódnak egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban. Így vagy úgy, az oltásellenes mozgalmak mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy őket is elérjék.

Az oltásellenes mozgalmárok a haszidokra is ráhajtottak

Korábban azt gondolták, hogy a védőoltásokkal könnyedén megelőzhető kanyaró végleg eltűnt az Egyesült Államokból. De aztán megjelentek az oltásellenes mozgalmak, amelyek egy meghamisított tanulmányra hivatkozva azért utasítják el a kanyaró, a mumpsz és a rubeóla elleni MMR védőoltásokat, mert azok szerintük autizmust okoznak. Annak ellenére, hogy ezt már rengetegszer megcáfolták, az oltásellenesek egyre nagyobb lendülettel próbálják saját elképzelésüket terjeszteni, és minél több embert elérni, köztük természetesen az ultraortodox zsidókat is.

Hogy ez mennyire jól sikerült nekik, arra a járványon kívül a Vox március végén megjelent cikke adhat választ. A lap annak járt utána, hogy miért nem oltatják be a New York-i haszidok a gyerekeiket. A riporter több szülővel is beszélgetett, és arra jutott, hogy a legtöbben igenis tisztában vannak a védőoltások fontosságával, és a gyerekek is megkapták a szükséges vakcinákat. Sőt vallási szempontból sem találtak semmi kivetnivalót a védőoltásokban. A cikkben idézik is David Niederman rabbit, egy brooklyni zsidó szervezet vezetőjét, aki szerint vallási szempontból igenis oltani kell az embereket, sőt, kimondottan kötelesek megvédeni a családjukat és a közösségük legsebezhetőbb tagjait. „Bármi olyat, ami kárt okozhat, el kell kerülni” – mondta a rabbi.

Voltak azonban olyanok, akik egész máshonnan tájékozódtak. A lap példának egy többgyerekes ultraortodox nő, Rachel történetét meséli el, akinek legidősebb gyermeke miután megkapta az MMR oltást belázasodott és kórházba került. Az orvos hiába mondta neki, hogy ennek semmi köze az oltáshoz, az asszony másképp vélekedett, és elkezdett tájékozódni alternatív forrásokból, hallott pletykákat a szomszédoktól arról, hogy az oltóanyag tartalma nem egészséges, és hogy ismernek olyanokat, akiknek autista lett a gyerekük a vakcinától. 

Aztán Rachel kezébe került egy kiadvány, amelyet egy Gyermek egészségét oktató és támogató szülők (PEACH) elnevezésű oltásellenes csoport adott ki, és kimondottan az ultraortodox zsidókat célozza meg vele. A kiadványban azok a jól ismert és ezerszer megcáfolt állítások, mint az MMR oltás és az autizmus kapcsolata keverednek rabbik tanácsaival, akik szerint egy tórai parancsolat azt mondja, hogy tartózkodni kell attól, hogy mások életét veszélybe sodorjuk, és ez az oltások által okozott veszélyre is vonatkozik. A Vox megkereste a PEACH képviselőit, ám azok nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Rachel a lap újságírójának maga is olyan rabbikra hivatkozott, akik elítélik az oltásokat, köztük az egyik legismertebbre, a New York-i William Handler rabbira, aki azon véleményét hangoztatja már évek óta, hogy „azok a szülők, akik beoltatják gyereküket tulajdonképpen gyermekáldozatot mutatnak be”. Ezek után nem csoda, hogy Rachel úgy döntött, elutasítja a védőoltásokat, és a többi gyerekét már nem is oltatta be. Viszont maga is elkezdett oltásellenes anyagokat terjeszteni, ezzel pedig ahhoz a kisebbséghez csatlakozott, akik jóvoltából kitörhetett az Egyesült Államok legújabb kori történelmének egyik legnagyobb kanyarójárványa.

Egy hanukai gyerekkönyv miatt lendültek támadásba az oltásellenes mozgalom hívei – Kibic Magazin

A Júda Makkabi orvoshoz megy című hanukára kiadott gyerekkönyv miatt borultak ki teljesen az oltásellenes mozgalom hívei az Egyesült Államokban. Néhányan ráadásul a zsidó vallásra hivatkoznak, hogy miért nem hajlandóak beoltani a gyerekeiket. Igencsak meglepődött Ann D. Koffsky írónő, amikor azt tapasztalta, hogy az Amazonon csupán egy csillagos értékelést kapott legutóbbi gyerekkönyve, a Júda Makkabi orvoshoz megy.

Felüti fejét az antiszemitizmus

A szükségállapot elrendelése óta Rockland megyében egyre furcsábban tekintenek a haszid zsidókra. A New York Times riportja szerint a helyi zsidó közösségek vezetői az antiszemitizmus erősödésétől tartanak. Egy ruhaboltban dolgozó nő például arról számolt be, hogy amikor az üzletbe bejött egy fekete kalapot és kabátot viselő haszid férfi a bent tartózkodó anyuka eldobta az árut, amit meg akart vásárolni, magához szorította a gyerekét, és azt mondta neki: „Menjünk, a zsidók nincsenek beoltva!”

A környék lakói hasonló esetekről számoltak be: az emberek átmennek az út másik oldalára, amikor ultraortodox zsidók jönnek szembe, vagy elülnek egy másik helyre a buszon, ha haszidok ülnek a közelben. A haszid csoportok vezetői pedig nem csak az antiszemitizmus erősödésétől tartanak, hanem attól is, hogy a hatóságok behatolnak a zárt közösségekbe a közegészségügy védelmének ürügyén. 

Steve Gold egy rocklandi zsidó szervezet vezetője szerint a szükségállapot bevezetése óta csak súlyosbodott az amúgy is jelen lévő antiszemitizmus a régióban, és míg eddig a zsidógyűlölet „csak” a fákra festett horogkeresztekre korlátozódott, addig most többen is fizikai atrocitásoktól tartanak. Hasonlóképpen vélekedik Aron B. Wieder, egy Rockland megyei törvényhozó, aki elismert tagja a helyi haszid közösségnek. A New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy sokan félve  telefonálnak a közösségből, mert attól tartanak rajtuk állnak majd bosszút a járvány és a szükségállapot miatt. 

Wieder szerint egyébként tévedés és káros azt terjeszteni, hogy az ultraortodox zsidók többsége nem oltatja be a gyerekeit. Ezért is felelőtlen döntés volt a hatóságok részéről a szükségállapot kihirdetése, ugyanis „azok számára, akik amúgy is gyűlölettel éreznek a zsidók iránt, ez csak olaj lesz a bennük égő tűzre”.

Az ultraortodox zsidók vezetői azért is érzik igazságtalannak a közösségükre hivatkozó szükségállapot bevezetését, mert a járvány kitörése óta együttműködnek a hatóságokkal annak érdekében, hogy megpróbálják a lakosság figyelmét felhívni a védőoltások fontosságára. Az elmúlt fél évben Rockland megyében több mint 17 ezer MMR oltást adtak be, New Yorkban pedig 13 ezer körüli volt ez a szám. 

A járványt azonban egyelőre nem sikerült megfékezni, pedig az orvosok mellett rabbik is kampányolni kezdtek a vakcinák mellett. A szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet súlyosbodhat a közelgő peszach miatt, amikor a hagyományos széder estéken ismét sokan fognak összegyűlni, ami a kanyaró gyorsan fertőző kórokozójának igencsak kedvező lehet.

Eközben az oltásellenes mozgalmak, amelyek végső soron az egész kanyarójárvány és az abból következő antiszemita indulatok felelősei, a lehető legcinikusabb módon, sárga Dávid-csillagokkal a mellükön és a közösségi médiában kezdtek el tiltakozni a szükségállapot és a kanyaró elleni védőoltás kötelezővé tétele ellen. Egy Del Bigtree nevű férfi például, aki egy ICAN nevű oltásellenes csoport vezetője Texasban, azért tűzte ki a sárga csillagot, hogy ezzel mutassa szolidaritását a Rocklandben védőoltásra kényszerített zsidókkal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp