Bernard-Henri Lévy: Orbán tényleg hisz az illiberális demokráciában

Levélben invitálta egy kávéra Orbán Viktor Bernard-Henri Lévyt, miután februárban élesen bírálta a miniszterelnök és pártja politikáját. A találkozó után azt mondta az Indexnek: részben megértette, mi történt azzal az Orbán Viktorral, akivel 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor találkozott Budapesten.

„Azt értettem meg, hogy Orbán mai, a harminc évvel ezelőttivel gyökeresen ellenkező pozíciója nem opportunizmus, nem kalkuláció eredménye, hanem ő tényleg illiberális lett. Ő tényleg hisz abban, hogy a demokrácia nem feltételezi az emberi jogok tiszteletét és a liberalizmust. Megértettem, hogy bizonyos értelemben tényleg egy relatíve új utat képvisel a politikai paradigmák között: az illiberális demokrácia nemcsak egy kampányszöveg, hanem olyasvalami, amiben tényleg hisz. És tényleg hisz a demokrácia redukálhatóságában is, amelyben a politika pusztán csak megteremti a lehetőséget a választások megtartására.

Ez lepett meg a legjobban: hogy Orbán tényleg populistává vált. Hogy az a fiatalember, aki tetőtől talpig antifasiszta volt, aki hitt az emberi jogokban, az már egyáltalán nem létezik. A fiatal Orbán Viktor már halott. Ezt értettem meg tegnap.

Bernard-Henry Lévy a sajtótájékoztató alatt végig kemény szavakat használt Orbán Viktorral kapcsolatban; beszámolt például arról, hogy az elmúlt napokban találkozott olyan nagyszerű magyarokkal, akik az európai értékek legjobbjait képviselik, köztük Iványi Gábor lelkésszel, „aki igazi szent emberként foglalkozik hajléktalanokkal és menekültekkel is”, és találkozott olyanokkal, akik szakítani akarnak Goethe, Dante, Havel vagy a beszélgetésen is részt vevő Konrád György örökségével, és „Európa legrosszabbját képviselik: köztük az önök miniszterelnökével, aki megtestesíti az anti-európai európait”.

A teljes cikk itt olvasható:

Megértettem, hogy a fiatal Orbán Viktor tényleg halott

Megértettem, hogy a fiatal Orbán Viktor tényleg halott – Két órán keresztül beszélgetett a miniszterelnökkel Bernard-Henry Lévy, a neves filozófus és azt mondta, sok mindent megértett Orbánnal kapcsolatban, és talán sikerült kissé kényelmetlen helyzetbe is hoznia. Úgy érzi, ami történt, egy normális országban nem történhetett volna meg.

Kávézni hívta Orbán Viktor zsidó származású francia kritikusát – Kibic Magazin

Levélben invitálta egy kávéra Orbán Viktor Bernard-Henri Lévyt, miután februárban élesen bírálta a miniszterelnök és pártja politikáját. A zsidó származású francia filozófus és politikai aktivista, Bernard-Henri Lévy egy korábbi interjúban bírálta Orbán illiberális demokráciáját, a miniszerelnököt pedig egy keresztapához hasonlította. Levy a Soros elleni kormányzati kampányt színtiszta antiszemitizmusnak nevezte.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp