Több ezren nézték meg azt a tehervagont, amely a deportálásának állít emléket Szatmárnémetiben

Az Élet Menete Alapítvány egyedülálló vándorkiállítása rendhagyó, de annál kézzelfoghatóbb módon állít emléket a második világháborúban Magyarországról elhurcolt 430 000 zsidónak. Április 14-én vasárnap Budapesten megrendezik az idei Élet Menete sétát.

„Auschwitz nem a zsidókról és nácikról szól, hanem arról, mire képes az ember. Nem egyszeri történelmi esemény, hanem mindig fennálló lehetőség, amelyre az itt és mostban folyamatosan nemet kell mondanunk, hogy a nagyszülők múltja ne legyen az unokák jövője”, hangzott el a zsidók deportálásának emléket állító vagonkiállításon a magyar határ közelében lévő Szatmárnémetiben, amelyet a maszol.ro portál szerint több ezren néztek már meg.

Nagy a jövés-menés a szatmárnémeti vasútállomás 6-os vágánya körül, az érdeklődés középpontjában pedig egy régi, barna, tehervagon áll – az Élet Menete Alapítvány egyedülálló vándorkiállítása, amely rendhagyó, de annál kézzelfoghatóbb módon állít emléket a második világháborúban Magyarországról elhurcolt 430 000 zsidónak s köztük annak a közel 19 000 férfinak, nőnek, gyermeknek, idősnek és fiatalnak, akiket előbb a szatmárnémeti gettóban zsúfoltak össze, majd marhavagonokba terelve, hat szerelvénnyel vittek a különböző koncentrációs táborokba, többségüket Auschwitzba, szinte teljesen megsemmisítve azt a közösséget, amely nélkül mai Szatmárnémeti nem lenne az és olyan, mint amilyen.

“A kiállítótérbe lépve ismét tapinthatóvá válnak az akkori események, még könnyebb elképzelni milyen is lehetett a 60-70, idősekkel, gyermekekkel, betegekkel, nőkkel, férfiakkal telezsúfolt vagonban „utazni”, a wc–t jelentő, egyetlen egy, bűzlő bádogvederrel, nappal a levegőtlen forróságban, víz nélkül, éjjel a deszkák közötti réseken átfütyülő szélben fázni, s közben csak találgatni: merre is van, hová is visz a vonat”, áll a maszol.ro beszámolójában.

Hamarosan, április 14-én vasárnap Budapesten is megrendezésre kerül az Élet Menete idei sétája, amelyre minden érdeklődőt és emlékezni vágyót várnak a szervezők.

https://www.facebook.com/events/731971710513351/

A teljes cikk itt olvasható:

EZT OLVASTA M&AacuteR?

„Auschwitz nem a zsidókról és nácikról szól, hanem arról, mire képes az ember. Nem egyszeri történelmi esemény, hanem mindig fennálló lehetőség, amelyre az itt és mostban folyamatosan nemet kell mondanunk, hogy a nagyszülők múltja ne legyen az unokák jövője”. Már több ezren tekintették meg a zsidók deportálásának emléket állító vagonkiállítást Szatmárnémetiben.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp