Kevesebb nő, több ultraortodox lesz a következő izraeli parlamentben

Eldőlni látszik, hogy ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt a tegnapi előrehozott választásokat követően. Az eredmények ismeretében több érdekes adat is napvilágra került a következő Kneszet összetételét illetően.

Bár az eredmények még nem 100 százalékosak, az már biztosnak látszik, hogy ismét Benjamin Netanjahu lesz Izrael miniszterelnöke. A választás eredménye a 120 tagú izraeli parlament, a Kneszet összetételét is alaposan megkavarta. 48 új képviselő szerzett ugyanis mandátumot, a fele a Kék-Fehér pártszövetségből érkezett.

Komoly előny a jobboldali blokknak, Netanjahu ötödszörre Izrael miniszterelnöke – Kibic Magazin

Tegnap előrehozott választásokat tartottak Izraelben, amelyen a Likud és az ellenzéki Kék-Fehér párt is 35-35 mandátumot szerzett a 120 férőhelyes Kneszetben. A jobboldali és a vallásos pártok azonban nagy előnnyel Benjamin Netanjahut ajánlják miniszterelnöknek. A tegnap esti előzetes felmérések (exit pollok) után még úgy nézett ki, hogy a Beni Ganz és Jair Lapid által vezetett centrista Kék-Fehér pártnak is lehet esélye a kormányalakításra.

Az egyik szembetűnő változás a korábbi Kneszethez képest, hogy kevesebb női képviselő lesz a parlamentben. Az előző rekordszámú 36 női képviselő helyett most csupán 29 nőnek sikerült mandátumot szereznie. Többségük a két nagy párt, a Likud és a Kék-Fehér listájáról jutott be, mindkét párt 10-10 képviselőnőt adott. A Munkapárttól, illetve a Merectől további 2-2 nő jutott be parlamentbe, a többi párttól viszont csak 1-1 nő került fel bejutó helyre a listákra. (Izraelben nincs egyéni választókörzetes szavazás, csak pártlistákról lehet a Kneszetbe bejutni.)

A két ultraortodox párt, a Sasz és a Jahadut HaTora egyáltalán nem indított női jelölteket, azonban a Kék-fehérek listájáról Omer Yankelevitch személyében így is bejutott egy ultraortodox női képviselő. Az ultraortodoxok száma vele együtt az előző parlament összetételéhez képest 13-ról 17-re növekedett. Yankelevitchen kívül a két ultraortodox párt adott 8-8 képviselőt. A vallásos cionista irányzat viszont egyel kevesebb, 15 helyett 14 képviselővel lehet jelen a Kneszetben.

A nem zsidó, tehát az arab és a drúz képviselők száma szintén csökkent, a korábbi csúcsot jelentő 16 helyett most csak 12 nem zsidó képvelő került be a Kneszetbe. A többségük a két arab pártból érkezett, illetve a Merec, a Likud és a Kék-Fehér is bejuttatott egy-egy arab, illetve drúz képviselőt.

Elsőként kerülhet ultra-ortodox képviselőnő az izraeli parlamentbe – Kibic Magazin

A 40 éves Gilinsky-Yankelevitch 5 gyerek édesanyja, aktivista, Angliában szerzett tanári diplomát, később jogi diplomát szerzett a Bar Ilan Egyetemen. Nagy valószínűséggel képviselő lesz a Kneszetben Omer Gilinsky-Yankelevitch az április 10-i választások után, aki ezzel az első haredi képviselőnő lesz az izraeli parlamentben, méghozzá a Benny Gantz Izrael ereje nevű pártjának színeiben.

További érdekesség, hogy az LMBTQ közösségnek a következő parlamentben öt képviselője lesz. Hárman a Kék-fehérektől érkeztek a két korábbi likudos, illetve munkapárti képviselő mellé.

A tegnapi választásokat követően tíz olyan képviselő szerzett mandátumot, akik korábban magas rangú beosztásban szolgáltak az izraeli hadseregben. A Kék-Fehér párttól három korábbi vezérkari főnök érkezett, köztük a listát vezető Beni Ganz. De további két ex-tábornak is ebből a pártból sikerült bejutnia. A Likud három, az Egyesült Jobboldal és a Munkapárt pedig további egy-egy generálist juttatott be a parlamentbe.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp