Úgy tűnik, mégis maradhat a CEU Budapesten

A magyar kormány már kész felülvizsgálni a CEU magyarországi működését, miután a Soros György által alapított egyetem egy német oktatási intézménnyel is együttműködési megállapodást kötött.

A Soros György által alapított Central European University (CEU) ellen a magyar kormány még 2017-ben indított támadást, csupán azért, mert az egyetem alapítója lett éppen Orbánék ügyeletes közellensége. Külön törvény is született a CEU ellehetetlenítésére, és hiába próbált az egyetem eleget tenni a kormány követeléseinek, úgy tűnt ezidáig, hogy Bécsbe fog átköltözni az intézmény.

Azóta viszont felfüggesztették a Fidesz tagságát Néppártban, Manfred Weber, a párt csúcsjelöltje pedig jelezte Orbánéknak, hogy a CEU ügyét mindenképpen rendezni kell. Weber ötlete szerint a CEU a Müncheni Műszaki Egyetemmel, illetve a BMW-vel kötne együttműködést, így pedig európai oktatási intézménynek számítana, és nem vonatkozna rá az elüldözésére létrehozott lex CEU törvény.

A kormány úgy tűnik hajlik ennek elfogadására, ugyanis Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Szél Bernadett parlamenti képviselőnek küldött válaszában arról írt, hogy „a Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik, a két egyetem együttműködése során a bajor és a magyar felsőoktatási szabályokkal, valamint az európai gyakorlattal összhangban dönthet a kutatói és oktatói kínálatának kialakításáról”.

„A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét”

– tette hozzá az államtitkár. Ezzel megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök korábbi ígéretét a bajor kormánynak, miszerint a magyar kormány nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val együttműködve részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

(Index, 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp