Köves: nincs szó a Sorsok Háza projekt leállításáról

Köves Slomó szerint azonban semmilyen elbizonytalanodásról nincs szó. Az EMIH vezető rabbija optimista, mivel az elmúlt hónapokban sikerült egy új kiállítási koncepció első fázisát kidolgozni magyar és külföldi szakértők bevonásával.

Meglepő kijelentéseket tett a Sorsok Házával kapcsolatba Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón. Mint mondta, a magyar kormány támogatja, hogy a holokauszt magyar gyermekáldozatainak legyen emlékhelyük. „Ha azonban ez nem lehetséges az ország bemocskolása nélkül”, akkor erre nem kerül sor. Gulyás szerint, sajnálatos, hogy „sokan azért küzdenek, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak grandiózus emlékműve ne nyíljon meg”, és nem kizárt, hogy céljukat elérik, de ez nem a kormány lelkiismeretén szárad.

A kijelentésekből arra lehetett következtetni, hogy ismét változás áll be a projekt kivitelezésében, és a kormány leállítja a munkákat. Köves Slomó szerint azonban semmilyen elbizonytalanodásról nincs szó. Az EMIH vezető rabbija optimista, mivel az elmúlt hónapokban sikerült egy új kiállítási koncepció első fázisát kidolgozni magyar és külföldi szakértők bevonásával.
„A kormány és a nemzetközi szakma egy része is ismeri ezt a koncepciót, és nyitott volt rá”, mondta Köves Slomó a Kibicnek, majd hozzátette, hogy a következő hónapokban a laikus közvélemény is többet tud majd az elképzelésekről. A koncepciót a hazai zsidó szervezetek azon tagjaival is megismertetik majd, amelyek nyitottak az ügy iránt.

Arra a kérdésre, hogy mire célzott Gulyás Gergely az ország bemocskolásával, azt nyilatkozta az EMIH vezető rabbija, hogy a választ erre leginkább Gulyás Gergely tudja, mindenesetre elképzelhetőnek tartja, hogy arra célzott, amikor Heisler András tavaly Izraelben járt, és Köves szerint a valóságot elferdítő tájékoztatást adott a múzeummal kapcsolatban a Knesszet tagoknak.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét is, de eddig még nem reagált megkeresésünkre.

FRISSÍTÉS: időközben megérkezett a Mazsihisz hivatalos közleménye, amely az alábbi linken érhető el.

A Mazsihisz várja Gulyás Gergely minisztert a józsefvárosi emlékhely ügyében | Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – mint a legnagyobb taghitközség – elöljárósága az alábbi közleményt közös határozatban fogadta el annak érdekében, hogy megoldódjon a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt emlékhely ügye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp