Könyvben mesélik el a Budapesten zsidó gyerekeket mentő skót tanárnő történetét

Jane Haining a budapesti Skót Misszió munkatársaként zsidó nőket és gyerekeket bújtatott, majd Auschwitzba deportálták, ahol gázkamrában meggyilkolták. Most egy új könyvben emlékeznek meg róla.

A skóciai Dunscore-ban született Jane Haining a Skót Misszió budapesti, Vörösmarty utcai iskolájában dolgozott a harmincas években, és annak ellenére, hogy 1939-ben hazarendelték, a háború idején Budapesten maradt. A mártír skót tanárnő életét és zsidómentő tevékenységét egy most megjelent, A Life of Love and Courage című új könyv mutatja be.

A skót tanárnő több zsidó diákot is bújtatott, de a könyvből az is kiderült, hogy Haining a végzetteket hozzásegítette ahhoz, hogy állást találjanak Nagy Britanniában. Ezzel pedig megmentette az életüket. A sajátját azonban már nem sikerült megmenteni. 1944-ben, a német megszállást követően a Skót Missziót feljelentették, Haininget kémkedés vádjával letartóztatták, előbb börtönbe zárták, majd az auschwitzi gázkamrába küldték.

„Teljesen átlagos ember volt, aki azonban a rendkívüli körülmények között példás bátorságot tanúsított és ezért az életével fizetett”

– írja a Mary Miller, a könyv szerzője Hainingről.

1997-ben születésének 100. évfordulóján a jeruzsálemi Jad Vasem a Világ Igaza címet adományozta Jane Hainingnek. A budapesti Fővárosi Közgyűlés pedig 2010-ben Hainingről nevezte el a pesti rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát.

(hvg.hu, fuhu.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp