Az új bevándorlók dönthetik el az izraeli választásokat a jobboldal javára

Az elmúlt 20 évben mintegy 600 ezer új bevándorló érkezett Izraelbe, többségük jobboldali szavazó. Előreláthatóan ez a tömeg fogja hozzásegíteni a jobboldali pártokat az újabb választási győzelemhez.

Az izraeli közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint a Kék-fehér ellenzéki centrista párt támogatottsága a legnagyobb az április 9-i előrehozott választások közeledtével, de a jobboldali blokk megelőzi az ellenzéket, írja az MTI. Eszerint a baloldali blokk, vagyis a baloldali és a centrum pártok, valamint az arab pártok együtt 57, míg a jobboldali pártok, együtt a vallásosokkal 63 helyet szereznének, vagyis a Likud tudna könnyebben kormányt alakítani.

Új bevándorlók érkeznek Izraelbe

Abban pedig, hogy a választások a jobboldali pártok javára dőljenek el, nagy szerepe van annak a közel 600 ezer új bevándorlónak (héberül olé chádás), akik az utóbbi 20 évben érkeztek Izraelbe. Legalábbis erre jutott a Haaretz nevű izraeli napilap elemző cikke, amely több korábbi, a témában készült felmérés elemzésével, illetve szakértők megkérdezésével vonta le következtetéseit.

A lap szerint az elmúlt 20 évben Izraelbe érkező olék nagy részét három csoportra lehet osztani. Az egyik az orosz nyelvterületről érkező bevándorlókat tartalmazza, akik Oroszországból vagy Ukrajnából jöttek, a másik a francia nyelvűek, akik zömében Franciaországból és kisebb arányban Belgiumból alijáztak, a harmadik csoport pedig az angolul beszélők Angliából az Egyesült Államokból és Kanadából. Ami közös bennük, hogy többségük leginkább a jobboldali pártokat támogatja.

A ’90-es évek nagy bevándorlási hullámában a volt Szovjetunió területéről érkezett nagyjából egymillió új olé egyszer már átrajzolta Izrael politikai térképét. A 2000-es évek elején kitört második intifáda azonban visszavetette az aliját, a diaszpórában élő zsidók visszatérését Izraelbe. Az azóta eltelt közel 20 évben viszont fokozatosan érkezett 600 ezer új bevándorló, és a Haaretz cikke szerint nélkülük valószínűleg nem Benjamin Netanjahu lenne Izrael következő miniszerelnöke.

Ezt számokban úgy vezetik le, hogy a 2013-as választásokat követően a jobboldal a megszerezhető 120 parlamenti helyből 61 mandátumot szerzett meg. A mostani közvélemény-kutatások viszont már 62-63 mandátumot jósolnak a jobboldali és a vallásos pártoknak, ami a lap szerint az azóta Izraelbe érkező új bevándorlóknak köszönhető. A cikkben megszólaló Tamar Herman professzor ezt azzal magyarázza, hogy a bevándorlók, amennyiben a bevándorlási folyamat sikeres volt, leginkább arra pártra szavaznak, amely éppen bevándorlásuk idején a hatalmon volt.

A cikk azonban más összefüggést is talált az fenti három csoport és a jobboldalra szavazás között. Először is a volt-szovjet országokból érkezők 70 százaléka kizárólag olyan jobboldali pártokra hajlandó szavazni, amelyeknek orosz kötődésük van, vagy legalább van egy erős orosz bázisuk a párton belül. Az első kategória csak az Iszrael Béjténu nevű jobboldali orosz pártra, a második pedig csak a Likudra igaz. 

A francia nyelvterületről érkezőknél szintén 70 százalék körüli a jobboldalra szavazók aránya, amit egyrészt az erősödő európai antiszemitizmus számlájára írnak, másrészt a francia olék főleg vallásosabb közegből érkeznek, és azon a véleményen vannak, hogy a baloldal területeket adna fel a Szentföldből, ami a szemükben árulásnak számít. Hasonló a helyzet az angol nyelvű bevándorlókkal is, akik 45 százaléka Jeruzsálemben, illetve annak környékén, Gus Ecionban telepedett le, és többségük egyértelműen a jobboldalt és a vallásos cionista mozgalmakat támogatja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp